Hlavní obsah

Šok pro Hamiltona? Massa chce právně napadnout jeho titul z roku 2008

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nevinná poznámka, nebo záměr? Dlouholetý šéf formule 1 Bernie Ecclestone v březnu zavzpomínal na rok 2008 a přiznal, že titul z bouřlivé sezony měl namísto Lewisi Hamiltonovi náležet Felipemu Massovi. Vedení seriálu tehdy skandálně nebralo ohled na podvod Renaultu při Velké ceně Singapuru a nesáhlo do výsledků, což by přihrálo korunu šampiona brazilskému jezdci. A Massa nyní zvažuje právní kroky.

Foto: Profimedia.cz

Felipe Massa na archivním snímku při Velké ceně Bahrajnu.

Článek

Co se v roce 2008 přihodilo? Napínavé finále sezony rozhodoval poslední závod v Brazílii a vítězný Massa žil chvíli v domnění, že se stal mistrem světa na úkor Hamiltona. Jenže britský pilot v posledních zatáčkách znenadání předjel pátého Tima Glocka, kterému totálně odešly gumy, a jeden jediný bod rozhodl o titulu pro hvězdu McLarenu.

Jak ale vyšlo najevo až v roce 2009, sezonu poznamenal skandál při Velké ceně Singapuru, během níž Nelson Piquet jr. z rozhodnutí šéfů Renaultu schválně boural, aby pomohl svému parťákovi Fernandu Alonsovi. A havárie měla dalekosáhlejší důsledky, než si později na dva roky potrestaný Renault a jeho činovníci Flavio Briatore s Patem Symondsem dokázali představit. Massa totiž po karambolu absolvoval nepovedený pit stop a propadl se na nebodovanou 13. pozici, deset míst za Hamiltona. Ten tak získal rozhodující počet bodů pro výslednou kalkulaci šampionátu.

„Je mi Felipeho dodnes líto. Tehdy vyhrál poslední závod na domácí půdě v Sao Paulu, udělal pro titul všechno. Svůj první primát ale získal Lewis. Tehdy platilo pravidlo, že po závěrečném ceremoniálu se s výsledky nedá nic dělat," prohlásil Ecclestone v rozhovoru pro F1 Insider.

Foto: Sport.cz

Bernie Ecclestone.

Jenže dnes 92letý Ecclestone přiznal, že o tzv. Crashgate v Singapuru věděl ještě v průběhu sezony, do výsledků ale nezasáhl. „Měli jsme s Maxem Mosleym (tehdejší šéf Mezinárodní automobilové federace FIA) informace o podvodu Renaultu v Singapuru dřív. Bylo jich dost na to, abychom zahájili vyšetřování a výsledky ze Singapuru anulovali. Ale rozhodli jsme se nic nedělat. Chtěli jsme ochránit náš sport před obřím skandálem. Proto jsem tenkrát Nelsona, kterého jsem zastupoval, přiměl k tomu, aby o celé věci pomlčel," uvedl protřelý manažer.

Přiznání pochopitelně nezůstalo bez odezvy. Bezmála měsíc po Ecclestonově rozhovoru se v úterý svěřil Massa webu Motorsport.com, že zvažuje právní kroky k napadení Hamiltonova titulu. „Právníci v roce 2009 tvrdili, že výsledky nejde napadnout zpětně. Po patnácti letech ale jedna z hlavních postav formule 1 řekne, že o celé věci věděla. Je smutné zjistit, že jejich neaktivita mě připravila o titul. Proto se chci na věc podívat ještě jednou," naznačil brazilský jezdec chystanou právní bitvu.

Do prošetření dávné situace se chce pustit, přestože tuší, že šance na úspěch nejsou bůhvíjak velké. „Samozřejmě je tady možné promlčení a řada dalších překážek. Události ze Singapuru měly ve světle celé sezony největší dopad na mě. Proto chci zjistit, jaké jsou možnosti. A vůbec nejde o peníze, jde mi čistě o spravedlnost. Výsledky ze Singapuru by měly být zrušeny. Jako precedens může posloužit třeba Lance Armstrong, který byl připraven o své tituly z Tour de France také retrospektivně," dodal Massa.

Reklama