Hlavní obsah

Teenager ve formuli 1 se v Malajsii zapsal do historie

Sepang/Praha

Při malajsijské Velké ceně na sebe veškerou pozornost stáhl vítěz Sebastian Vettel, a tak mnohým unikl historický úspěch sedmnáctiletého pilota. Nizozemec Max Verstappen z týmu Toro Rosso se stal nejmladším pilotem, který bodoval v závodě mistrovství světa formule 1.

Foto: Olivia Harris, Reuters

Verstappen ve svém monopostu stáje Toro Rosso při kvalifikaci na GP Malajsie.

Článek

„Vždycky jsem říkal, že je hlavně na mně, abych lidem ukázal, že na to nejsem tak mladý," říkal po sobotním šestém místu v kvalifikaci na Velkou cenu Malajsie v Kuala Lumpur.

Sedmým bodovaným místem při hlavním závodu všem ukázal, že na formuli 1 má. Verstappen dokonce překonal oba závodníky z mateřské stáje Red Bull. V úvodní Grand Prix sezóny v Austrálii přitom po technických problémech nedojel.

Potatil se

Verstappen se stal nejmladším jezdcem formule 1, dosavadní rekord Španěla Alguersuariho, který v roce 2009 debutoval ve věku 19 let a 125 dní, zlomil o dva roky. Svou premiéru v monopostu F1 si Verstappen odbyl už v roce 2014 při měřeném tréninku na Velkou cenu Japonska, který absolvoval tři dny po sedmnáctých narozeninách.

Je synem bývalého závodníka formule 1 Jose Verstappena, jenž byl zároveň poslední výraznější nizozemskou postavou v seriálu MS. Přezdívalo se mu „Jos the Boss" (v překl. Šéf Jos). Vybojuje si podobně okázale znějící přezdívku i jeho syn Max?

Ukázat více ze svého jezdeckého umu bude moci 12. dubna v čínské metropoli Šanghaj.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint