Hlavní obsah

Úvodní tréninky na Velkou cenu Francie F1 ovládli piloti Ferrari

Aktualizováno

Piloti Ferrari Charles Leclerc a Carlos Sainz ovládli úvodní tréninky na Velkou cenu Francie formule 1. Monacký pilot vyhrál v Le Castellet první jízdu, jeho španělský kolega byl nejrychlejší odpoledne. Obhájce titulu a vedoucí muž průběžného pořadí Max Verstappen skončil na druhém a třetím místě.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

První trénink na Velkou cenu Francie formule 1 vyhrál Charles Leclerc z Ferrari.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Leclerc navázal na triumf z minulé Grand Prix Rakouska a může během tohoto víkendu oživit naději na mistrovský titul. V tuto chvíli ztrácí z druhé příčky na Verstappena 38 bodů. Rodák z Monte Carla ve Francii ještě nikdy nevyhrál, nejlépe zde byl před třemi lety třetí. Formu potvrdil i ve druhém tréninku, kdy skončil za Sainzem o 101 tisícin sekundy.

Sainz před dvěma týdny v Rakousku nedojel kvůli hořícímu motoru a před víkendovým závodem nasadil novou elektroniku, ztratí proto na startovním roštu deset míst. Odpoledne zajel nejlepší čas dne a polepšil si oproti prvnímu tréninku, v němž byl třetí. Sedmadvacetiletý pilot Ferrari je průběžném pořadí čtvrtý a za lídrem Verstappenem zaostává o 75 bodů.

Čtvrté místo v obou trénincích obsadil George Russell z Mercedesu. Druhý jezdec "Stříbrných šípů" Lewis Hamilton, jehož čeká jubilejní 300. start v F1, do úvodní části nenastoupil a vystřídal jej Nyck de Vries. Mercedes tak splnil nové pravidlo, podle nějž musí týmy v sezoně uvolnit dva tréninky jezdcům, kteří mají na kontě maximálně dva závody v F1. Odpoledne se sedminásobný mistr světa do kokpitu vrátil a zajel pátý čas.

Program Velké ceny Francie bude pokračovat v sobotu třetím tréninkem a poté kvalifikací od 16:00. Závod odstartuje o den později v 15:00.

Tréninky na Velkou cenu Francie, závod MS vozů formule 1 v Le Castellet:
První trénink:
1. Leclerc (Mon./Ferrari) 1:33,930
2. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,091
3. Sainz (Šp./Ferrari) -0,338
4. Russell (Brit./Mercedes) -0,951
5. Gasly (Fr./AlphaTauri) -1,049
6. Pérez (Mex./Red Bull) -1,244.
Druhý trénink:
1. Sainz 1:32,527
2. Leclerc -0,101
3. Verstappen -0,550
4. Russell -0,764
5. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,990
6. Norris (Brit./McLaren) -1,080.

Reklama