Hlavní obsah

Úvodní tréninky na Velkou cenu Itálie ovládli piloti Ferrari

Aktualizováno

První tréninky na Velkou cenu Itálie vozů formule 1 ovládli piloti Ferrari. Na triumf Charlese Leclerca z úvodní části navázal odpoledne jeho týmový kolega Carlos Sainz. Španělský jezdec ale měnil řadu komponentů a do závodu odstartuje stejně jako Lewis Hamilton z Mercedesu nebo Júki Cunoda z Alpha Tauri z chvostu pole. Úřadující mistr světa Max Verstappen z Red Bullu, který po páté příčce skončil v další jízdě druhý, klesne na startu zřejmě kvůli výměně motoru o pět míst.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Pilot stáje Ferrari Charles Leclerc během tréninku na VC Itálie.

Článek

Před začátkem prvního tréninku drželi přítomní minutu ticha na památku zesnulé britské královny Alžběty II. Představitelé týmů si navlékli černé pásky.

"Formule 1 truchlí nad ztrátou Jejího Veličenstva královny Alžběty II. Po více než sedm desetiletí zasvětila život veřejné službě. Svou důstojností a obětavostí inspirovala mnoho lidí po celém světě," řekl výkonný ředitel F1 Stefano Domenicali.

"Formule 1 truchlí nad ztrátou Jejího Veličenstva královny Alžběty II. Po více než sedm desetiletí zasvětila život veřejné službě. Svou důstojností a obětavostí inspirovala mnoho lidí po celém světě," řekl výkonný ředitel F1 Stefano Domenicali.

Jezdci Ferrari vyjeli u příležitosti stého výročí tratě v Monzě a 75 let od vzniku automobilové značky ve žlutých kombinézách. Ta odkazuje na barvu Modeny, kde se narodil zakladatel týmu Enzo Ferrari. Ostatní členové týmu oblékli žlutá trička, stejná barva je i na určitých částech rudého monopostu.

V první části potěšil domácí fanoušky Leclerc, který chce v závodě snížit propastné manko 109 bodů na lídra šampionátu Verstappena. Ve druhé zvítězil díky nejrychlejšímu času dne 1:21,664 osmadvacetiletý Sainz. Španělovi patří v šampionátu páté místo.

Vedle Sainze, Verstappena, Hamiltona a Cunody obdržel penalizaci také Sergio Pérez. Druhý pilot Red Bullu klesne po kvalifikaci o deset příček.

Kvalifikace se uskuteční v sobotu od 16:00.

Tréninky na Velkou cenu Itálie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Monze:
První trénink:
1. Leclerc (Mon./Ferrari) 1:22,410
2. Sainz (Šp./Ferrari) -0,077
3. Russell -0,279
4. Hamilton (oba Brit./Mercedes) -0,421
5. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,430
6. Ocon (Fr./Alpine) -0,665
Druhý trénink:
1. Sainz 1:21,64
2. Verstappen -0,143
3. Leclerc -0,193
4. Norris (Brit./McLaren) -0,674
5. Russell -0,722
6. Pérez (Mex./Red Bull) -0,730

Reklama