Hlavní obsah

Ve formuli 1 byla odložena i červnová Velká cena Ázerbájdžánu

Ani Velká cena Ázerbájdžánu formule 1 se kvůli pandemii koronaviru neuskuteční. Oznámili to dnes pořadatelé, na městském okruhu v Baku se mělo jet 7. června. Je to už osmý odložený či zrušený závod letošního mistrovství světa.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Šampionát měl začít 15. března v Melbourne, Velká cena Austrálie ale byla po pozitivním testu na koronavirus u jednoho z členů stáje McLaren zrušena. Odloženy pak byly další závody v Bahrajnu (22. března), Vietnamu (5. dubna), Číně (19. dubna), Nizozemsku (3. května) a Španělsku (10. května). Velká cena Monaka, plánovaná na 24. května, se letos neuskuteční.

Kalendář MS původně obsahoval rekordních 22 závodů. Představitelé F1 doufají, že se alespoň pro některé odložené Velké ceny podaří najít náhradní termíny, a v současnosti počítají s okleštěným programem 15 až 18 závodů. "Zatím nikdo nemůže říct, kdy se situace zlepší. Ale zlepší se, a jakmile se tak stane, my budeme připravení zase závodit. Jsme rozhodnutí nabídnout fanouškům sezonu 2020," řekl šéf formule 1 Chase Carey.

Seriál by nyní měl odstartovat až 14. června kanadskou Grand Prix v Montrealu, i ta je ale podle agentury Reuters v ohrožení.

V červnu přitom ještě sezona F1 nikdy nezačala. Nejpozději se seriál rozběhl před 54 lety, kdy se v Monaku jel úvodní závod 22. května. V roce 1966 ale bylo na programu jen devět Velkých cen.

Pro případné odjetí odložených Velkých cen si šéfové seriálu udělali prostor minulý týden přesunutím tradiční letní přestávky. Pauzu plánovanou na srpen, během níž stáje nesmí pracovat ani na vozech, přeložili na současné období, kdy se stejně žádné závody jet nemohou. Ze dvou týdnů ji navíc prodloužili na 21 dní.

O rok odloženo už bylo i chystané zavedení úprav technických a finančních pravidel, které měly vstoupit v platnost od příští sezony a přinést do seriálu větší vyrovnanost a napětí.

Reklama

Související témata: