Hlavní obsah

Verstappen protáhl šňůru výher Red Bullu na jedenáct. Takový kousek zažila formule 1 po pětatřiceti letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Max Verstappen ovládl z pole position britskou Velkou cenu formule 1 a zasloužil se tak o prodloužení letošní neporazitelnosti Red Bullu, který v součtu s minulou sezonou vyhrál 11. závod v řadě a vyrovnal rekord McLarenu z roku 1988. Nizozemský pilot si upevnil pozici lídra šampionátu a nikdo nepochybuje, že míří za třetím titulem mistra světa v řadě. Společnost na stupních vítězů mu v Silverstone dělali domácí piloti Lando Norris a Lewis Hamilton.

Foto: Christian Bruna, ČTK/AP

Max Verstappen si v Silverstone připsal šesté vítězství v řadě.

Článek

Vítězná rekordní série rakouské stáje odstartovala v poslední Grand Prix minulé sezony a letos Red Bull ovládl všech deset dosavadních závodů. „Nebylo to tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Start za mě nebyl úplně dobrý, měl jsem pocit, že driftuji, ale brzy jsem si vzal vedení zpátky a s taktikou jediného pit stopu mířil k vysněnému triumfu," prohlásil pětadvacetiletý Verstappen, jenž triumfoval letos už poosmé.

Obhájce titulu tak vede pořadí šampionátu s propastným náskokem 99 bodů před týmovým kolegou Segiem Pérezem, jenž se v neděli po startu až z osmé řady roštu probíjel statečně dopředu a cílem projel šestý.

Nečekaný úspěch v kvalifikaci proměnil ve stříbrný stupínek pódia Norris, jenž si vyjel první řadu a dokonce úvodních pět kol při domácí Grand Prix vedl. „Auto jelo jako raketa, tým dokázal provést skvělé věci pro jeho upgrade. Moje maximální rychlost mě udržela vpředu," pochvaloval si anglický pilot stáje McLaren.

Nadšen svým umístěním byl nakonec i Hamilton. „Že se dostanu ze sedmé pozice na třetí, to bych vážně nečekal, ale zvolili jsme dobrou strategii, která se trefila do nasazení virutálního safety caru, když se zakouřilo z Magnussenova auta," vysvětloval svůj posun.

Velká cena Británie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Silverstonu:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:25:16,938
2. Norris (Brit./McLaren) -3,798
3. Hamilton (Brit./Mercedes) -6,783
4. Piastri (Austr./McLaren) -7,776
5. Russell (Brit./Mercedes) -11,206
6. Pérez (Mex./Red Bull) -12,882
Nejrychlejší kolo: Verstappen
Průběžné pořadí MS (po 10 z 23 závodů):
1. Verstappen 255
2. Pérez 156
3. Alonso (Šp./Aston Martin) 137
4. Hamilton 121
5. Sainz (Šp./Ferrari) 83
6. Russell 82
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 411
2. Mercedes 203
3. Aston Martin 181
4. Ferrari 157
5. McLaren 59
6. Alpine 47
7. Williams 11
8. Haas 11
9. Alfa Romeo 9
10. Alpha Tauri 2

Reklama

Související témata: