Hlavní obsah

Divočina v Nizozemí. Ani silný déšť ale nezastavil suverenitu Maxe Verstappena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Měl v tom závodě velmi silného protivníka v podobě intenzivního deště. Dokonce musela být Velká cena Nizozemí kvůli nehodám v závěru přerušena, nic to ale nezměnilo na tom, že Max Verstappen celkem suverénně zvítězil také v domácí Grand Prix a už příští týden se v italské Monze může stát prvním jezdcem v historii, který vyhraje deset závodů v řadě. Druhý skončil Fernando Alonso, jenž tak překonal jeden ze Schumacherových rekordů. Třetí byl Pierre Gasly.

Foto: Stephanie Lecocq, Reuters

Pilot Red Bullu Max Verstappen v akci během Velké ceny Nizozemska F1.

Článek

„Je to neuvěřitelné vítězství a nebylo kvůli počasí vůbec snadné. Jsem hrdý na sebe i tým, že jsme to dokázali,“ uvedl v cíli Max Verstappen.

Byl to na Zandvoortu dost divoký úvod, který však přispěl k tomu, že to alespoň hned po startu nebyla one-man show. Jakmile totiž zhasla červená světla a jezdci se vřítili do prvního kola, spustil se na části tratě poměrně intenzivní déšť. Pár pilotů se proto hned rozhodlo k výměně pneumatik, další vyčkávali, aby pochopili, že přechodné „obutí“ jim dává obří výhodu. A tak zatímco Verstappen k výměně zajel „až“ po druhém kole, jeho týmový parťák Pérez tak učinil už po tom prvním, což ho následně katapultovalo do čela.

Foto: Stephanie Lecocq, Reuters

Jezdec Red Bullu Sergio Pérez v úvodu Velké ceny Nizozemska F1 patřil k nejrychlejším.

Nicméně Verstappen po trati letěl, a tak se po dalších deseti kolech před Péreze dostal. K Mexičanovi se naopak přiblížil Fernando Alonso, jenž vytěžil z výtečného startu.

Kdo ale čekal, že usychající asfalt dodá závodu klid, tak se mýlil. Logan Sargeant skončil ve zdi, na trať tak vyjel safety car, který smazal výraznější rozestupy mezi jezdci. Ovšem po restartu začal Verstappen sázet jedno rychlé kolo za druhým a znovu získával klíčový náskok.

Foto: Yves Herman, Reuters

Jezdec Red Bullu Max Verstappen.

„Nudu“ ale rozčísl opět déšť. Týmy pilotům už s předstihem hlásily, že se na okruh ženou tmavé mraky a že by závěr měl být na mokru.

Jak řekly, tak se i stalo.

Na posledních deset kol se okruh proměnil ve vodní lázeň, zvlášť na konci cílové rovinky se piloti s monoposty klouzali jako po ledě. Mimo trať skončil Pérez (tím klesl na třetí místo), Čou, Cunoda i třeba Hamilton. Také proto sportovní komisaři závod sedm kol před koncem pozastavili a více než půl hodiny čekali, až se vydatný déšť přežene a oni rovněž opraví poničené bariéry.

Restart mnoho nezměnil, jen Sergio Pérez přišel po hloupé chybě, když nedodržel rychlostní limit v boxech, o třetí příčku, kterou tak „odkryl“ Gaslymu.

Stáj Red Bull zvítězila už počtrnácté za sebou, sám Verstappen podeváté, čímž dorovnal historický rekord Sebastiana Vettela z roku 2013. Fernando Alonso umístěním na stupních vítězů zase překonal historické maximum Michaela Schumachera v časovém rozpětí mezi prvním a posledním pódiem v F1 (20 let, 5 měsíců a 4 dny). „Byl to velmi těžký závod. Před víkendem jsem nemyslel na pódium, nakonec jsem tam po boku s Maxe a Pierra,“ uvedl Alonso.

Velká cena Nizozemska, závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Zandvoortu:
Velká cena Nizozemska F1
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 2:24:04,411
2. Alonso (Šp./Aston Martin) -3,744
3. Gasly (Fr./Alpine) -7,058
4. Pérez (Mex./Red Bull) -10,068
5. Sainz (Šp./Ferrari) -12,541
6. Hamilton (Brit./Mercedes) -13,209
Nejrychlejší kolo: Alonso.
Průběžné pořadí MS (po 13 z 22 závodů):
1. Verstappen 339 b.
2. Pérez 201
3. Alonso 168
4. Hamilton 156
5. Sainz 102
6. Leclerc (Mon./Ferrari) a Russell (Brit./Mercedes) oba 99
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 540
2. Mercedes 255
3. Aston Martin 215
4. Ferrari 201
5. McLaren 111
6. Alpine 73

Reklama