Hlavní obsah

Verstappen vynadal kolegovi, pak znovu neměl konkurenci a překonal Sennu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Suverénní, bezkonkurenční, hladké. Vítězství číslo 42, kterým nizozemský pilot formule 1 Max Verstappen překonal legendárního Brazilce Ayrtona Sennu, bylo naprosto dominantní. Pětadvacetiletý obhájce titulu si mohl ve Velké ceně Rakouska, domácím závodě pro Red Bull, dovolit v závěru zajet do boxů a připsat si ještě bonusový bod za nejrychlejší kolo. Druhý skončil Charles Leclers s Ferrari a na třetí místo se vyšvihl Verstappenův týmový kolega Sergio Pérez.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Max Verstappen v čele po startu Velké ceny Rakouska.

Článek

Stoprocentní víkend pro nizozemskou hvězdu. Verstappen nenašel přemožitele v kvalifikaci, sprintu ani nedělním závodě. Red Bull tak ovládl i devátou Velkou cenu sezony, sedmé vítězství zapsal Verstappen. „Úžasný den, užil jsem si to moc. Víkend se sprintem je hektický, hodně věcí se může pokazit, ale také vydařit. Jsem rád, že se nám povedlo to druhé," liboval si a ocenil skvělou atmosféru na Red Bull Ringu. „Fantastická podpora. Vidět tolik oranžových barev je prostě paráda."

Red Bull překvapil svou strategií, když se po selhání Hülkenbergova vozu na rozdíl od většiny soupeřů rozhodl nevyužít virtuálního safety caru. Verstappen zajel do boxů až ve 25. kole a přepustil místo Monačanovi Leclercovi. „Drželi jsme se předzávodní strategie a vyšlo to výborně," pochvaloval si.

Během sedmi kol totiž sjel ztrátu a prohnal se kolem Ferrari. „Bylo hodně složité nechat Maxe za sebou s tímhle tempem. Zkusil jsem to, ale nešlo to," připustil Leclerc, který však udržel druhou pozici a zajel nejlepší výsledek v sezoně.

„Maximalizujeme naše výkony. Pracujeme na autě a zlepšujeme se. Skvělá práce týmu. Ale pořád před sebou máme hodně úkolů. Max i Checo jsou hodně silní," poukázal Leclerc i směrem k druhému jezdci Red Bullu Sergiu Pérezovi.

Mexičan měl za sebou těžké závody, kdy čtyřikrát v řadě selhal v kvalifikaci a teď startoval až z 16. pozice, ale vypracoval se až na třetí příčku. „Jsem ohromně šťastný. Snad jsem konečně zpátky mezi nejlepšími," věří Pérez, který před víkendem bojoval i s vysokými horečkami. „Skoro jsem se nevyspal," podotkl.

Za sebou ale nechal druhý vůz Ferrari s Carlosem Sainzem. „Byl to tvrdý souboj, ale férový. Je vždycky fajn proti Carlosovi závodit," vykládal Pérez.

Jejich boj o pódium tak nepřinesl nevraživé emoce tak jako v sobotním sprintu, kdy se Pérez nepohodl s týmovým kolegou Verstappenem. Deštivé klání nabídlo drama už od úvodního kola. Pérez ve snaze předjet Nizozemce vytlačil kolegu na trávu, což se vedoucímu muži seriálu pochopitelně nelíbilo. „Vytlačil mě mimo trať, co to ku**a?" tázal se naštvaný Verstappen do týmového rádia.

Situaci nechápal ani Pérez. „Co je špatně s Maxem?" ptal se řečnicky. Když však na toto téma došlo po sprintu na tiskové konferenci, byli už oba závodníci Red Bullu v klidu. „Mohlo to dopadnout špatně, ale nedopadlo. Není třeba z toho dělat velký příběh. Vyříkali jsme si to a jsme v pohodě, hotovo. Nemusíte o tom psát celý článek, doufám. Nebo můžete, abyste měli kliky, jestli chcete," rýpnul si Verstappen do novinářů.

Velká cena Rakouska, závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Spielbergu:
1. Verstappen (Niz./Red Bull)
2. Leclerc (Mon./Ferrari) -5,155
3. Pérez (Mex./Red Bull) -17,188
4. Sainz (Šp./Ferrari) -21,377
5. Norris (Brit./McLaren) -26,327
6. Alonso (Šp./Aston Martin) -30,317
Nejrychlejší kolo: Verstappen
Průběžné pořadí MS (po 9 z 23 závodů):
1. Verstappen 229
2. Pérez 148
3. Alonso 129
4. Hamilton (Brit./Mercedes) 108
5. Sainz 86
6. Leclerc 72
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 377
2. Mercedes 178
3. Aston Martin 172
4. Ferrari 158
5. Alpine 48
6. McLaren 27
7. Haas 11
8. Alfa Romeo 9
9. Williams 7
10. Alpha Tauri 2

Reklama