Hlavní obsah

VIP pacient s falešnou identitou. Schumiho transport byl jako ze špionážního filmu

Praha

Scény jako ze špionážního filmu údajně provázely transport Michaela Schumachera z nemocnice ve francouzském Grenoblu na specializovanou kliniku ve švýcarském Lausanne. U Ženevského jezera, pár desítek kilometrů od jeho luxusní rezidence, čeká sedminásobného mistra světa formule 1 náročná rehabilitace po téměř půlročním boji o život.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Michael Schumacher už není v komatu, sedminásobného mistra světa F1 teď čeká náročná rehabilitace.

Článek

Schumacher po prosincové nehodě na lyžích a těžkém úrazu hlavy a mozku strávil v Grenoblu 169 dnů. Celý leden byl v umělém spánku, poté jej lékaři začali z řízeného kómatu probouzet. V dubnu manažerka německé legendy Sabine Kehmová oznámila, že vítěz 91 Grand Prix začíná jevit známky vědomí, a zkraje tohoto týdne po dvouměsíční odmlce informovala, že ikona stáje Ferrari už v kómatu není, kliniku v Grenoblu opustila a byla převezena na univerzitní kliniku v Laussane.

Bližší podrobnosti zveřejněny nebyly, jak ale informuje švýcarský Blick, byl transport realizován jako podle scénáře špionážního thrilleru a režie tajných služeb. K převozu do 200 km vzdáleného Lausanne nakonec nebyla použita helikoptéra, ale sanitka. V té Schumacher cestoval pod falešným jménem, posádka vozu musela odevzdat mobilní telefony a až na místě zjistila, koho vlastně veze. Že šlo právě o slavného pilota F1 navíc potvrzují zdroje Blicku jen přikývnutím, nahlas nikdo nic neřekne. „Mohu potvrdit, že jsme v pondělí realizovali transport. Víc neřeknu," citoval švýcarský list dispečera sanitní služby.

Léčili i Jamese Bonda

Dohady stále panují nad tím, v jakém stavu Schumacher může být. Jeho okolí totiž bližší informace nezveřejnilo a odborníci na neurochirurgii, kteří mají s podobným typem zranění zkušenosti, proto hádají jen v obecné rovině. Jisté je, že má legendární jezdec před sebou předlouhou, minimálně několikaměsíční, ale možná také několikaletou rehabilitaci, během níž se jej lékaři pokusí vrátit zpět do života. Do jaké míry se nakonec Schumacher uzdraví, je zatím ve hvězdách.

Na klinice v Lausanne má každopádně vynikající podmínky a bude v péči skvělých odborníků. Mezi nejslavnější pacienty nemocnice patří například někdejší představitel Jamese Bonda Roger Moore, léčil se zde zairský diktátor Mobutu Sese Seko, svou sestru zde navštěvovala hollywoodská hvězda Keanu Reeves. A tamní specialisté se mj. loni podíleli na zkoumání ostatků Jásira Arafata a přispěli k vyvrácení teorie, že byl otráven poloniem.

Ze Schumacherova domova v Glandu je to navíc na specializované pracoviště jen třicet minut jízdy, takže rodina může být prakticky neustále s ním.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace