Hlavní obsah

Závěr závodu F1 v Abú Zabí zkritizovali Hill, Russell nebo fotbalista Kane

Bývalý mistr světa Damon Hill nebo kapitán anglické fotbalové reprezentace Harry Kane zkritizovali kontroverzní rozhodnutí vedení formule 1, které ve Velké ceně Abú Zabí výrazně přispělo Maxi Verstappenovi k zisku premiérového titulu. Jezdec Red Bullu v neděli ukončil nadvládu sedminásobného šampiona Lewise Hamiltona, přestože za ním většinu posledního závodu sezony zaostával. V závěru se ale k němu přiklonilo štěstí v podobě nehody Nicolase Latifiho a několika verdiktů vedení závodu.

Foto: Andrej Isakovic, Reuters

Nadvláda Lewise Hamiltona ve formuli 1 skončila.

Článek
Fotogalerie

Mercedes proti rozhodnutím podal protest, ale neuspěl. Vedení podle stáje nejednalo podle pravidel, protože místo toho, aby nechalo závod dojet za zpomalovacím vozem, nařídilo, že se bude ještě v posledním kole závodit. A v něm Hamilton na ojetých gumách neměl šanci.

"Hodně lidem se to nelíbí. Přišla nová doba, kdy ředitel závodu může dělat taková ad hoc rozhodnutí. Je to něco ve stylu: 'A teď hádejte, co udělám'," napsal jednašedesátiletý mistr světa z roku 1996 Hill na Twitteru.

Nad postupem traťových komisařů se pozastavil i Kane. "Nejsem žádný expert, ale nejsou pravidla, která dají nefér výhodu jednomu z jezdců, bizarní?" uvedl útočník Tottenhamu a úřadující vicemistr Evropy.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Anglický reprezentant Harry Kane.

"Proč by měl být Hamilton potrestán za nehodu někoho jiného? Pod obrovským tlakem předvedl naprosto dokonalý výkon a pak takhle přijde o titul. Je ostuda, že to skončilo takhle," prohlásil Kane.

Ještě ostřejší byl na Twitteru pilot George Russell z Williamsu. "Něco takového je nepřijatelné," napsal velkými písmeny třiadvacetiletý pilot, který bude od nové sezony Hamiltonovým kolegou v Mercedesu. "Max je skvělý jezdec, má za sebou vynikající sezonu a má můj absolutní respekt, ale tohle je nepřijatelné. Nemůžu tomu uvěřit," dodal.

Mistr světa s Mercedesem z roku 2016 Nico Rosberg se snažil pochopit obě strany. "Michael Masi může rozhodovat o všem, je to ředitel závodů," řekl v rozhovoru pro Sky Sports, ale současně dodal, že Mercedes si připravil strategii podle pravidel, která byla náhle změněna.

A připomněl také, že byla změněna po debatě šéfa Red Bullu Christiana Hornera s Masim. "Všichni slyšeli, že říkal: 'Hele, stačí jedno kolo závodění'. A to není dobře," prohlásil. "Vypadá to, jako by na něj Red Bull tlačil, aby jim vyšel vstříc," přidal Hill.

Rosberg proto doufá, že v budoucnu bude kontakt zástupců stájí s Masim v průběhu závodů zakázaný. "Tohle se musí před novou sezonou vyřešit a zakázat. Vůbec by s ním neměli mluvit. Ve fotbale při zápase také trenér nevolá pořád rozhodčímu," řekl.

Foto: Sport.cz s Reuters

Max Verstappen slaví titul mistra světa

Verstappena se naopak zastal trojnásobný mistr světa Jackie Stewart. "Myslím, že je skvělé mít nového šampiona. Myslím, že Max a Red Bull před sebou mají hodně zajímavou budoucnost," přidal dvaaosmdesátiletý Stewart.

Na Verstappenovu stranu se postavil i dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso. "Přál jsem to z 51 procent Maxovi, protože v průběhu sezony měl podle mě víc smolných momentů než Lewis," uvedl pilot stáje Alpine.

"Nové je vždycky zajímavější. Až bude mít Max pět titulů, tak jeho nový rival bude také větší atrakcí. Hlavním vítězem je ale podle mě sport, protože dva borci se stejným počtem bodů bojovali o titul až do posledního kola posledního závodu. To už nikdy nemusíme zažít," prohlásil Alonso.

Reklama

Související témata: