Hlavní obsah

Oba protesty Mercedesu zamítnuty. Verstappen je šampionem F1

Max Verstappen dojel první, byl korunován mistrem světa, dostal i vítězný pohár. Ale trvalo téměř dalších pět hodin, než byl jeho triumf definitivně stvrzen. Stáj Mercedes, za kterou jezdí Lewis Hamilton, totiž podala proti výsledkům z Velké ceny v Abú Zabí dva protesty. Ty však byly komisaři zamítnuty, nicméně Mercedes se chce odvolat k soudu.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Max Verstappen slaví titul mistra světa

Článek

První protest se týkal Verstappenovy jízdy za safety carem, neboť Mercedes mínil, že Nizozemec těsně před restartem nedodržel veškerá pravidla. Tedy že soupeře předjel dřív, než bylo povoleno.

Druhý protest pak míříl na samotný restart. Ten byl hodně kontroverzní, neboť ředitel závodu Michael Masi nechal pět jezdců, kteří byli o kolo zpět, předjet safety car, čímž se Verstappen na čerstvých pneumatikách dostal hned za Hamiltona. Masi ale nečekal, až oni piloti dojedou startovní pole a restartoval závod před posledním kolem.

Verstappen tak využil čerstvých pneumatik, Hamiltona předjel a stal se šampionem.

Šéf stáje Mercedes Toto Wolff si okamžitě přes rádio stěžoval a křičel, že to není fér. Masi jen lakonicky odpověděl: „Toto je závodění."

Sám Verstappen na protest Mercedesu reagoval krátce, leč výstižně: „Myslím, že to tak trochu shrnuje tuto sezonu." Šéf týmu Red Bull Christan Horner přidal, že je „z protestu zklamaný, ale věří FIA."

Zástupci stáje Red Bull odcházeli od komisařů před sedmou večer středoevropského času a šéf komunikačního oddělení uvedl: „My jsme tu, abychom závodili. To Mercedes sem přišel s jejich týmem právníků všechno rozvrátit."

Nakonec „stříbrné šípy" neuspěly. Avšak už oznámily, že proti rozhodnutí podají ještě odvolání a celý proces zřejmě zamíří k Mezinárodními odvolacímu soudu FIA.

Hned po závodě pak George Russell, jezdec Williamsu a od příští sezony týmový kolega Lewise Hamiltona, na Twitter napsal: „Max je naprosto fantasticky jezdec, který má za sebou neuvěřitelnou sezonu a já k němu chovám obrovský respekt, ale to, co se právě stalo, je absolutně nepřijatelné. Nemůžu uvěřit tomu, co jsme viděli."

Ale, jak potvrdili komisaři, bylo to fér.

Reklama

Související témata: