Hlavní obsah

I o tom je sport, řekl Räikkönen po nedokončeném posledním závodě v F1

Smířený s nepovedenou rozlučkou ve formuli 1 byl po dojezdu závěrečné Velké ceny Abú Zabí formule 1 finský pilot Kimi Räikkönen. Dvaačtyřicetiletý jezdec Alfy Romeo a mistr světa z roku 2007 svůj poslední závod v kariéře nedokončil po technických potížích a nehodě ve 27. kole. I tak se ale po závodě těšil na novou životní etapu, při níž se chce věnovat více rodině.

Foto: Kamran Jebreili, Reuters

Finský pilot Kimi Räikkönen se loučí s fanoušky

Článek

"I o tomhle je občas sport. Tenhle výsledek však mé pocity z kariéry neovlivní," konstatoval pro BBC Räikkönen. "Jsem rád, že se teď můžu těšit na normální život bez závodních víkendů. Máme s rodinou nějaké plány. V téhle práci je těžké si něco předem naplánovat, protože se tu věci hrozně rychle mění. Je skvělé mít teď víc svobody a být doma s dětmi. To víte, rostou rychle," doplnil.

Rodák z Espoo nasbíral vedle mistrovského titulu ve formuli 1 také 21 výher, 103 pódií, 1873 bodů, 18 pole position a 46 nejrychlejších kol. S rekordním počtem 349 startů vládne historickým žebříčkům. V závěrečné GP Abú Zabí byl také zvolen závodníkem dne.

"Bylo hezké vidět, kolik lidí mi dnes projevilo respekt. Samozřejmě mi bude spousta těch skvělých lidí chybět, ale dvacet let uteklo rychle. Mám odsud spoustu vzpomínek a ať už jsou dobré, nebo ne, navždy mi zůstanou," řekl Räikkönen.

Populární Fin zahájil kariéru v F1 v roce 2001, kdy debutoval v týmu Sauber. O rok později se přesunul do McLarenu, v němž získal v následujících pěti sezonách dvakrát titul vicemistra světa. Před sezonou 2007 přešel do Ferrari a hned se stal šampionem, když v dramatickém finiši zdolal o bod Lewise Hamiltona a Fernanda Alonsa z McLarenu.

V letech 2010 a 2011 si dal Räikkönen od formule 1 pauzu a působil například v MS rallye nebo v závodech automobilové série Nascar. Před devíti lety se ale do F1 vrátil a po dvou sezonách v Lotusu působil pět sezon ve Ferrari. Kariéru zakončil po třech letech v Alfě Romeo, kde bodoval v 15 závodech. Poslední sezonu ukončil s 10 body na šestnáctém místě.

V Abú Zabí nedojel ani jeho týmový kolega Antonio Giovinazzi. "Zakončit jakýkoli závod dvojím odstoupením je vždycky zklamáním, o to větším, když šlo o poslední Grand Prix sezony," uvedl šéf týmu Fréderic Vasseur. "Chtěli jsme našim pilotům poskytnout co nejlepší podmínky a ukončit rok dobrým výsledkem. Když se ohlédneme zpět, musíme si vzít pozitiva a využít je do roku 2022," dodal Vasseur.

Reklama