Hlavní obsah

Kvalifikaci na GP Kataru formule 1 ovládl Hamilton před Verstappenem

Losail
Aktualizováno

Brit Lewis Hamilton ovládl kvalifikaci na premiérovou Velkou cenu Kataru formule 1. Úřadující mistr světa z Mercedesu zajel na trati v Losailu o 455 tisícin sekundy rychlejší čas než jeho rival Nizozemec Max Verstappen z Red Bullu a získal 102. pole position v kariéře. Třetí skončil Hamiltonův týmový kolega Fin Valtteri Bottas.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Lewis Hamilton vyhrál v Kataru kvalifikaci.

Článek

Šestatřicetiletý Hamilton potvrdil po předchozím vítězství v Grand Prix Brazílie výbornou formu a zajistil si čtvrté kvalifikační vítězství v sezoně. V nedělním závodě bude moci opět snížit manko na čelo průběžného pořadí šampionátu. Tři závody před koncem ročníku ztrácí na vedoucího Verstappena 14 bodů. Britský jezdec útočí v tomto roce na rekordní osmý titul mistra světa, díky kterému by se osamostatnil v čele historického žebříčku od Němce Michaela Schumachera.

Rodák ze Stevenage dominoval již při úvodním pokusu v závěrečné části kvalifikace a posléze svůj rychlý čas ještě vylepšil. Jako jediný pilot se dostal pod jednu minutu a 21 vteřin. Jeho hlavní rival v boji o titul Verstappen za ním zaostal takřka o půl vteřiny na kolo a odstartuje podruhé za sebou druhý.

Závěr kvalifikace nevyšel jinak dobře jedoucímu Pierru Gaslymu, jemuž se po nájezdu na obrubník rozletělo přední křídlo a poškodil si pneumatiku. Francouzský jezdec AlphaTauri přesto odstartuje ze čtvrté příčky. Pátý skončil Španěl Fernando Alonso z Alpine.

Do poslední fáze se nedostal překvapivě Verstappenův týmový kolega Sergio Pérez, který odstartuje až jedenáctý. V první desítce chyběl i třináctý Charles Leclerc z Ferrari nebo čtrnáctý Daniel Ricciardo z McLarenu.

„Od středy mě trochu bolel žaludek," prozradil Hamilton. „Ale dnes jsem se cítil fantasticky, v noci jsem se dobře vyspal, takže to byl velký rozdíl. Opravdu jsem musel sáhnout hluboko, včera jsem tu byl až do půlnoci a pracoval s inženýry, kteří také vždy pracují tak dlouho do noci. Jsou to prostě dříči a našli spoustu oblastí, ve kterých se můžu zlepšit, udělali nějaké změny pro třetí trénink a zdálo se, že to funguje. Pak se to samozřejmě musíte pokusit přenést do kvalifikace," líčí pilot Mercedesu.

Verstappen uznal, že se jeho tým na okruhu Losail trápí víc než obvykle. „Myslím, že nám zkrátka chybí rychlost. Je to pro nás náročnější. V kvalifikaci jste to mohli jasně vidět, když se Checo ani nedostal do Q3. Ukazuje to, že se trápíme více než normálně," poukazuje Verstappen. „Nicméně stále je to druhé místo a je o co hrát. Přál bych si ale, abychom mohli bojovat více," dodává.

Velká cena Kataru nahradila v šampionátu F1 zrušenou GP Austrálie a koná se poprvé v historii. Závod se uskuteční v neděli od 15:00 SEČ.

Výsledky kvalifikace na Velkou cenu Kataru formule 1:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:20,827
2. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,455
3. Bottas (Fin./Mercedes) -0,651
4. Gasly (Fr./AlphaTauri) -0,813
5. Alonso (Šp./Alpine) -0,843
6. Norris (Brit./McLaren) -0,904
7. Sainz (Šp./Ferrari) -1,013
8. Cunoda (Jap./AlphaTauri) -1,054
9. Ocon (Fr./Alpine) -1,201
10. Vettel (Něm./Aston Martin) -1,958

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace