Hlavní obsah

Marná Hamiltonova snaha! Verstappen doma kraloval

Aktualizováno

Max Verstappen potěšil své příznivce! Nizozemský pilot Red Bullu na "domácí" trati v Zandvoortu triumfoval a znovu se ujal průběžného vedení v celém seriálu MS. Úřadující mistr světa a do neděle lídr šampionátu Brit Lewis Hamilton skončil druhý, na třetím místě dojel jeho finský stájový kolega z Mercedesu Valtteri Bottas.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Pilot Red Bullu Max Verstappen na trati během Velké ceny Nizozemska.

Článek
Fotogalerie

Verstappen odstartoval z pole position a bez problémů odrazil oba Hamiltonovy pokusy dostat se do čela pomocí dřívější zastávky v boxech. Na okruhu v Zandvoortu, kam se formule 1 vrátila po 36 letech, si v bouřlivé atmosféře před 70 tisícovkami fanoušků připsal sedmý triumf v sezoně.

"Jak můžete slyšet, je to neuvěřitelné," poukázal na nadšené tribuny Verstappen. "Očekávání byla obrovská, ale není snadné je naplnit. Proto jsem rád, že se mi to povedlo a ještě jsem se dostal do čela šampionátu," dodal.

Sedminásobný mistr světa Hamilton promarnil šanci připsat si jubilejní 100. vítězství v kariéře. Šestatřicetiletý Brit po třinácti závodech sezony na druhém místě pořadí ztrácí na Verstappena tři body.

Hamilton se o tzv. undercut poprvé pokusil v 21. kole, ale Verstappen okamžitě zareagoval a udržel se před jezdcem Mercedesu. Do vedení se díky tomu dostal Bottas, ale na opotřebovaných gumách v čele vydržel jen deset kol.

Poté se před něj bez potíží dostali Verstappen i Hamilton, který druhou zastávku v boxech načasoval na 40. kolo. Avšak i tentokrát si třiadvacetiletý pilot Red Bullu rychlou odpovědí první místo pohlídal.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

V pořadí třetí muž Velké ceny Nizozemska Valtteri Bottas sprchuje na pódiu šampaňským domácího vítěze Maxe Verstappena.

"Cítili jsme šanci, ale načasovali jsme to špatně. Také jsem nečekali, že Verstappen zajede pro tvrdou sadu pneumatik, ale tak to prostě někdy chodí," řekl šéf Mercedesu Toto Wolff. "Jel jsem od začátku do konce na plný plyn, ale Red Bull byl dnes příliš dobrý," dodal Hamilton.

Závěr oživil menší kontroverzí Bottas, jenž Hamiltonovi navzdory zákazu od vedení týmu vzal čas za nejrychlejší kolo. Britský jezdec musel potřetí do boxů, bonusový bod v posledním kole získal zpět a do cíle dojel se ztrátou 21 sekund na Verstappena.

"Nesnažil jsem se zajet nejrychlejší kolo," řekl Bottas, kterého se zastal i Wolff. "Na obrazovkách jsme viděli, že zpomaluje. Ale pro jistotu jsme ho k tomu ještě vyzvali přes vysílačku," řekl šéf Mercedesu.

Velká cena Nizozemska, závod MS vozů formule 1 v Zandvoortu:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:30:05,395
2. Hamilton (Brit./Mercedes) -20,932
3. Bottas (Fin./Mercedes) -56,460
4. Gasly (Fr./Alpha Tauri)
5. Leclerc (Mon./Ferrari)
6. Alonso (Šp./Alpine)
7. Sainz (Šp./Ferrari)
8. Pérez (Mex./Red Bull)
9. Ocon (Fr./Alpine)
10. Norris (Brit./McLaren) všichni -1 kolo.
Nejrychlejší kolo:
Hamilton.
Průběžné pořadí MS (po 13 z 22 závodů):
1. Verstappen 224,5 b.
2. Hamilton 221,5
3. Bottas 123
4. Norris 114
5. Pérez 108
6. Leclerc 92
7. Sainz 89,5
8. Gasly 66
9. Ricciardo (Austr./McLaren) 56
10. Alonso 46.
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 344,5
2. Red Bull 332,5
3. Ferrari 181,5
4. McLaren 170
5. Alpine 90
6. Alpha Tauri 84
7. Aston Martin 53
8. Williams 20
9. Alfa Romeo 3.

Reklama