Hlavní obsah

Bravo! První český triumf v MS supersportů

Český motocyklový jezdec Petr Svoboda v sobotu vyhrál v Assenu zahajovací závod mistrovství světa supersportů ve třídě do 300 ccm. Premiérové vítězství v šampionátu, který je součástí soutěžních víkendů MS superbiků, vybojoval dvacetiletý pilot německého týmu Füsport-RT Motorsports z jedenáctého místa na startu. Postaral se v této kategorii o vůbec první vítězství českého jezdce, pódiové umístění dosud slavil pouze Oliver König, který předloni skončil třetí v Mostě. König první závod v nizozemském Assenu dokončil mezi elitou na 20. místě.

Foto: Profimedia.cz

Petr Svoboda (uprostřed) při závodu MS supersportů v Assenu.

Článek

O vítězi se rozhodovalo do posledních metrů v souboji osmičlenné skupiny. Svobodovi skvěle vyšel průjezd šikanou těsně před cílem a čáru protnul v sedle kawasaki jako první s náskokem 0,481 sekundy před Francouzem Samuelem Di Sorou.

"Nemám slov, skvělý pocit. Musím poděkovat týmu za to, že mi dal skvělou motorku," řekl Svoboda v obligátním televizním rozhovoru s medailisty.

Svobodovým maximem v uplynulých třech sezonách bylo sedmé místo v loňském zářijovém závodě v Magny-Cours, byl také autorem nejrychlejšího kola závodu v Estorilu. V šampionátu vloni startoval jako náhradní jezdec v českém týmu Accolade Smrž Racing a výsledek z Francie byl jeho dosud jediným umístěním v první desítce. Letos absolvuje druhou kompletní sezonu po roce 2021.

König skončil dvacátý

König se po posledním místě v kvalifikačním Superpole dokázal dostat dopředu a po celou dobu závodu byl v kontaktu se soupeři. Nakonec dojel do cíle na 20. místě se ztrátou 52 vteřin na vítěze Alvára Bautistu. „Bylo to fajn, vůbec jsem neřešil technické záležitosti na motorce, soustředil se jen na sebe. A opravdu mě to bavilo. Těším se na neděli," prohlásil český jezdec z týmu Orelac Racing Movisio.

„Líbilo se mi, jak Oliver celou dobu bojoval a předjel také Hafizhe, což byla velká radost. Určitě ho sobota psychicky zvedla a těším se na progres v neděli," byl spokojený Miloš Čihák, jezdcův manažer, i když Čech čeká na první body v sezoně.

MS superbiků v Asenu (Nizozemsko)
První závod:
1. Bautista (Šp./Ducati) 33:17,872
2. Rea (Brit./Kawasaki) -3,148
3. Razgatlioglu (Tur./Yamaha) -3,891
...
20. KÖNIG (ČR/Kawasaki) -52,310
Průběžné pořadí MS
1. Bautista 137
2. Razgatlioglu 91
3. Locatelli (It./Yamaha) 83

Reklama