Hlavní obsah

Čtvrt století s legendou. Rossiho 'addio' uzavřelo jednu kapitolu dějin motorismu

Doktorovo sbohem. Španělská Valencie v neděli prožila moment, jaký ve sportovních dějinách nepřichází každý víkend. Poslední závod v kariéře Valentina Rossiho znamená konec jedné éry. Dvaačtyřicetiletý závodník totiž není pouhou součástí historie, nýbrž jeden z jejích tvůrců. S největší pravděpodobností to navíc bylo naposledy, co se v seriálu MS představil jezdec, jehož datum narození sahá až do 70. let minulého století.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Valentino Rossi ukončil veleúspěšnou kariéruVideo: rossi,motorismus, sntv

 
Článek

Šestadvacet sezon, 431 startů, devět titulů mistra světa ve čtyřech kubaturách a celkem 115 vyhraných Velkých cen. Rossiho statistika asi nemůže být výmluvnější. Jen jeden z dalších velikánů motocyklového sportu - Giacomo Agostini - svou úchvatnou historickou bilancí nahlodává jistotu, s níž by Rossimu musel být přidělen titul „největší z největších všech dob".

A to i přesto, že v poslední dekádě už nedokázal přidat do sbírky jubilejní desátý titul a konec mezi elitou zvažoval již několikrát. Srdce závodníka ale pokaždé zvítězilo. A finální rozhodnutí nakonec přišlo až letos v létě.

Nemilosrdný kat i bavič

Rossi vstoupil do seriálu MS v roce 1996 jako sedmnáctiletý supertalent a už o rok později slavil svůj první titul ve stopětadvacítkách. Ob rok přidal titul ve čtvrtlitrech, dva roky na pětistovkách. Následovala nejslavnější perioda v nové třídě MotoGP se čtyřmi tituly v řadě a po dvouleté pauze další dvě korunky v elitní kubatuře.

Legendární Valentino Rossi se rozloučil s kariérouVideo: sntv

Rodák z Urbina si přitom nezískal srdce fanoušků z celého světa jen svým nemilosrdným jezdeckým stylem, jímž drtil konkurenci. Především zkraje své hvězdné kariéry proslul rozpustilým chováním a svými výstřelky bavil jak diváky, tak soupeře.

Při Velké ceně Británie se tak kdysi objevil v převleku Robina Hooda, Rakousko překvapil jako Superman, na domácí půdě pózoval s nafukovací pannou nápadně připomínající modelku Claudii Schifferovou. Ve Valencii kdysi přišel na tiskovku v ženské paruce, jinde zase předvedl zinscenovaný útěk na mobilní toaletu. Na okruhu v Brně, kam se pokaždé rád vracel, jednou slavil titul tak, že si na záda připnul velké číslo 1 s nápisem Rossifumi (Rossiho duch).

Velikost Rossiho závodního ducha přitom dalece přesahovala hranice motocyklového sportu. Rozverný Ital v průběhu let koketoval s rallye a ostře sledované byly jeho námluvy s týmem Ferrari. Scuderia jej přizvala k několika testům a Rossi v roce 2006 ve Valencii jezdil se ztrátou pouhé půl sekundy na legendárního Michaela Schumachera. K senzačnímu přestupu ale nakonec nedošlo. „Valentino by byl skvělý pilot formule 1, vybral si ale jinou cestu. Přesto ho považujeme za součást naší rodiny. Ferrari a Valentino Rossi, dva italské symboly," poznamenal v roce 2008 tehdejší šéf Ferrari Stefano Domenicali.

Osudem ikonické postavy motorsportu tak zůstala jedna stopa. Poslední vítězství ale Rossi slavil v roce 2017 a letos dospěl k rozhodnutí, že přišel jeho čas. A také doba na nové role: s přítelkyní Francescou se legendární závodník těší na narození holčičky.

Je Valentino Rossi největší postavou motocyklového sportu všech dob?
ano
97,6 %
ne
2,4 %
Celkem hlasovalo 3783 čtenářů.

Reklama