Hlavní obsah

Grand Prix silničních motocyklů v Brně se pojede dalších pět let. Nová smlouva řeší i staré dluhy

Příznivci silničních motocyklů už mohou klidně spát, závod mistrovství světa se na Masarykově okruhu pojede minimálně dalších pět let. Spolek pro Grand Prix ČR v Brně, který založil Jihomoravský kraj společně se statutárním městem Brno, se na tom dohodl se společností Dorna Sports. Smlouvu podepsali výkonný ředitel společnosti Dorna Sports Carmelo Ezpeleta, jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) a brněnský primátor Petr Vokřál (ANO).

Podpis smlouvy o brněnské GP. Zleva Ivana Ulmanová, Petr Vokřál, Carmelo Ezpeleta a Michal Hašek.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Jednání trvala několik měsíců a byla docela složitá. Pro nás je důležité, že Masarykův okruh zůstává součástí seriálu světového šampionátu. Organizace zde vždycky byla na vynikající úrovni," cení si Ezpeleta, podle něhož podepsaná smlouva řeší i dluhy za pořádání závodů v uplynulých letech. „Spokojeny jsou obě strany," je přesvědčený.

Ocenil ministryni

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek ocenil značný přínos ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) při jednání s Dornou. „Má velikou zásluhu na tom, že se naplnil sen řady motoristických fanoušků, aby se Grand Prix v Brně jezdila dál. Jsem pyšný na to, že se podařilo spojit síly vlády, kraje i města," liboval si.

Také brněnský primátor Petr Vokřál je rád, že se povedlo Velkou cenu na Masarykově okruhu zachránit. „Zlomový okamžik nastal při loňském konání závodu, kdy došlo k dohodě, že vznikne Spolek, který má veřejnou podporu," připomněl.

Tzv. zalistovací poplatek, jenž je podmínkou pro pořádání MS, bude letos činit 3 600 000 eur a do roku 2020 postupně vystoupá na 4 600 000 eur. „Částka je podobná, jakou platí organizátoři v jiných zemích," poznamenal Ezpeleta. Zatímco Jihomoravský kraj přispěje na Velkou cenu dvaceti milióny korun, Brno polovinou. Další finance přinese výnos ze vstupného. „Stát prostřednictvím ministerstva školství garantuje doplatek nákladů v maximální výši 60 miliónů," informoval Hašek.

Předprodej spustí ve čtvrtek

Za pronájem okruhu zaplatí Spolek pro Grand Prix ČR brněnskému Atomotodromu každoročně 28 miliónů korun. Letošní Grand Prix se na Masarykově okruhu uskuteční od 19. do 21. srpna. Online předprodej vstupenek na přírodní tribuny bude spuštěn společně s veletrhem Regiontour ve čtvrtek. Přímý nákup vstupenek bude během několika dní možný v sídle TIC v Brně na Radnické ulici. Za výhodnější ceny budou vstupenky k dispozici i v průběhu veletrhu Motosalon, který se v Brně koná od 3. do 6. března 2016. Poté od 7. března naváže druhá vlna předprodeje s maximálně desetiprocentním navýšením.

„Bohužel jsme nestihli předvánoční prodej. Dopad této prodlevy snad nebude velký," doufá Vokřál.

Pokračování vrcholných závodů na Masarykově okruhu uvítala i předsedkyně představenstva brněnského Automotodromu Ivana Ulmanová. „Vždyť je to jedna z nejvýznamnějších sportovních akcí na našem území. Spolku přeju, aby se mu dařilo pořádat Grand Prix minimálně v takové kvalitě jako předtím nám. My se mu v tom budeme snažit pomoct," slíbila.

Reklama

Související témata: