Hlavní obsah

Groteska na mistrovství světa. Španěl po pádu sebral soupeři motorku a chtěl s ní ujet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla to situace, po které kdekdo kroutil hlavou a usmíval se. I Karel Abraham, bývalý jezdec MotoGP, při komentování televizního přenosu nevěřil, co vidí, a říkal: „Zajímavé.“ Během nedělního závodu mistrovství světa silničních motocyklů kategorie Moto3 v americkém Austinu totiž došlo k nevídané kuriozitě. Španěl Iván Ortolá si po střetu s Italem Stefano Nepou spletl motorky a chtěl pokračovat s tou od soupeře.

Foto: Profimedia.cz

Španěl Iván Ortolá v mistrovství světa Moto3 v sezoně 2024

Článek

K nehodě došlo hned v úvodním kole v 15. zatáčce. Ortolá šel k zemi jako první, následně spadl Nepa a motorky se lehce promíchaly. 19letý Španěl pak spěchal k bariéře, aby znovu nasedl a odjel, když se k němu řítil Nepa. Křičel, gestikuloval.

U televizních obrazovek i na okruhu v Austinu si leckdo myslel, že si s ním chce pád ručně vyřídit, abyste po chvíli zjistili, že Ortolá sedí na špatném stroji. A i on si po chvilce svůj omyl uvědomil.

Chybu sdílel i oficiální účet šampionátu MotoGP a připsal: „Chyba, kterou jsme v minulosti několikrát viděli.“

K záměně kromě nepřehledné situace nejspíš došlo i kvůli tomu, že Ortolá byl minulé dvě sezony Nepovým parťákem v týmu MTA, a s černo-růžovou motorkou tak závodil. Dokonce loni v Austinu vyhrál. Z události byl Ortolá ovšem tak rozhozený, že po chvíli spadl znovu a závod nedokončil, to Nepa dojel se ztrátou 45 vteřin osmnáctý.

„Spadl jsem kvůli chybě jiných. Pozitivní je, že jsem závod dokončil, a i když jsem neměl šanci na vítězství, měl jsem rychlejší tempo, než vedoucí skupina,“ uvedl Nepa.

Vyhrál Kolumbijec David Alonso, jenž je po třech závodech v šampionátu druhý o dva body za vedoucím Španělem Holgadem. Ortolá je čtvrtý.

Reklama

Související témata: