Hlavní obsah

Kornfeil zajel po zranění nejlepší kvalifikaci v sezoně. Klíční kost drží

Jerez
Aktualizováno

Tři týdny po zlomenině klíční kosti zajel Jakub Kornfeil v Jerezu nejlepší kvalifikační výsledek v sezoně. Český závodník vybojoval pro nedělní Velkou cenu Španělska v třídě Moto3 dvanácté místo na roštu, tedy ve čtvrté řadě.

Foto: Sport.cz

Jakub Kornfeil na trati.

Článek

Šestadvacetiletý Kornfeil si v dubnové Grand Prix Ameriky v texaském Austinu zlomil po nezaviněném pádu pravou klíční kost a musel na operaci. Navzdory tomu v Jerezu podává velmi dobré výkony. V kombinaci tří tréninkových časů obsadil kyjovský rodák sedmé místo a postoupil přímo do druhé části kvalifikace, v níž nakonec zajel dvanáctý čas.

„Po včerejšku jsme na motorce udělali pár změn, které se ukázaly jako správné. Do kvalifikace byl plán jasný - tahat od samotného začátku a nepromarnit ani jedno kolo. Každopádně víme, že na to tento víkend máme a na to se musíme zaměřit. I když o tom mluvíme jako o nepodařené kvalifikaci, pořád je to letos nejlepší umístění na gridu. Moje klíční kost zatím drží. Bolí to..., není to ale nic, s čím bych se nedokázal poprat," vyjádřil se k aktuální situaci Kornfeil.

Kvalifikace se příliš nepovedla jeho krajanovi a týmovému kolegovi Filipu Salačovi, jenž byl osmadvacátý z jednatřiceti startujících a bude na roštu v desáté řadě.

Pro první pole position v kariéře si dojel Ital Lorenzo Dalla Porta s náskokem pouhých čtyř tisícin sekundy před Japoncem Tacukim Suzukim. Kornfeil za vítězem zaostal o necelých devět desetin sekundy.

Abraham se nedostal do druhé části kvalifikace

Velké překvapení se zrodilo v kvalifikaci MotoGP. Nečekaně ji ovládl nováček v královské kategorii Fabio Quartararo z Francie, jenž se dva týdny po dvacátých narozeninách stal historicky nejmladším kvalifikačním vítězem v nejsilnější třídě. Úspěch nezávislého týmu Petronas Yamaha, který absolvuje premiérovou sezonu ve světovém šampionátu, ještě zvýraznil na druhém místě Ital Franco Morbidelli.

V první řadě oba překvapivé lídry doplní favorizovaný Španěl Marc Márquez, jenž skončil třetí s odstupem devíti setin za Quartararem. Český jezdec Karel Abraham se nedostal do druhé části kvalifikace a byl klasifikován na 21. pozici.

Kvalifikace na Velkou cenu Španělska
Moto3:
1. Dalla Porta (It./Honda) 1:46,011
2. Suzuki (Jap./Honda) -0,004
3. Vietti (It./KTM) -0,184
12. Kornfeil -0,895
28. Salač (oba ČR/KTM) nepostoupil do druhé části kvalifikace
MotoGP:
1. Quartararo (Fr./Yamaha) 1:36,880
2. Morbidelli (It./Yamaha) -0,082
3. M. Márquez (Šp./Honda) -0,090
21. Abraham (ČR/Ducati) nepostoupil do druhé části kvalifikace.
Moto2:
1. Navarro (Šp./Speed Up) 1:41,182
2. Á. Márquez (Šp./Kalex) -0,091
3. Fernández (Šp./Kalex) -0,141

Reklama

Související témata: