Hlavní obsah

Nelidská agrese, brání mi být hrdým Rusem, psal mistr světa. Všude dostal vyhazov, česká náhrada nepřijde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šampion to schytal ze všech stran. Nemá šanci jet vůbec nikde. Ani doma v Rusku. Úřadující mistr světa na ploché dráze Artjom Laguta se na sítích záhy po startu Putinovy invaze na Ukrajinu ozval proti, vzápětí ho za to nekompromisně ztrestala zákazem činnosti ruská motocyklová federace. A poté přišlo vyloučení sportovců Ruska a Běloruska z veškerého mezinárodního dění i ze strany motocyklové federace FIM. Lagutovi se zjevně zbortil celý svět. Mediálně zmizel. I jeho dřívější výroky. Na sítích se uzavřel do soukromí.

Foto: @ facebook Sparta Wroclaw

Ruský plochodrážní mistr světa Artjom Laguta.

Článek
Fotogalerie

„Jsem zdrcen válečnými obrazy. Brání mi být hrdým Rusem. Je pro mě těžké dívat se do tváře lidem, kteří přicházejí do Polska z Ukrajiny. Žádám ruskou armádu, aby zastavila tuto nelidskou agresi. Vzdejte se pušek, přejděte na stranu dobra!" citují polská média dnes již ze sítí smazaná Lagutova slova z doby záhy po vypuknutí válečné vřavy. Neposílal je z Ruska, ale ze svého přechodného či vlastně už trvalého bydliště v polské Bydhošti. Léta žije u našich sousedů, kde jezdí extraligu. Vedle ruského má i tamní občanství.

Do odsuzujících vyjádření se překvapivý loňský šampion (vyhrál i závod na pražské Markétě) pustil v době, kdy většina jen zaskočeně lapala po dechu a užasle zírala na televizní obrazovky, co že se to vlastně děje.

Mezinárodní instituce s nějakým vylučováním sportovců tehdy ještě nespěchaly. Zato v Rusku na jeho slova reagovali bleskově. Nekompromisní stopkou od komise plochodrážního sportu. A s ním ji dostal i další ruský jezdec Vadim Tarasenko.

„Diskreditovali čest a důstojnost Ruské federace a prezidenta Vladimira Vladimiroviče Putina. ... nezaslouží si titul hrdého ruského sportovce a čest reprezentovat Ruskou federaci v mezinárodních soutěžích," stojí v oficiálním prohlášení, které přinesla polská média.

Laguta ale záhy spadl i do množiny plošně potrestaných ruských a běloruských sportovců ze strany FIM. A polské plochodrážní orgány rozhodly, že Rusové mají zakázanou i tamní klubovou extraligu, kde nalézal obživu. A s ním třeba i jeho slavný krajan Emil Sajfutdinov. Ten se také měl ohradit proti invazi, ale trestu v Rusku unikl. Ostatním restrikcím nikoli. Třetí místo ze seriálu Grand Prix obhajovat nemůže.

Češi na řadu nepřišli
Ruská jména v Grand Prix už byla vyměněna. Za Artjoma Lagutu a Emila Sajfutdinova byli do seriálu zařazeni Australan Jack Holder a Brit Dan Bewley.
Naděje českých fandů, že by se do seriálu dostal třeba Jan Kvěch či Václav Milík zůstaly nenaplněny. Česko bude mít zastoupení alespoň v podobě divoké karty při GP v Praze 28. a 29. května. Předprodej vstupenek na tento vrcholný domácí podnik už běží.
FIM také zrušila plochodrážní GP Ruska v Toljati, kde se mělo jet 9. července. Zatím bez náhrady.
Rázný zásah se dotkl už i MS a ME v ploché dráze na ledě. Obě soutěže končily či končí bez ruské účasti. Evropě dominoval Rakušan Simon, Čech Hutla skončil čtvrtý, ve hře bude zkraje dubna i při MS v Heerenveenu.

Letité spojení s Polskem, zemí plošině zaslíbené, oběma hvězdám není nic platné. „Nedokážeme si představit, jak by bylo možné v této situaci zajistit bezpečnost ruských jezdců na stadionech," zní z úst některých polských představitelů. Přitom třeba v polské hokejové lize nastupuje celá plejáda ruských hráčů.

Zpětně někteří činovníci hledají, co měli oba úspěšní plochodrážníci provést jinak: zbavit se už v předešlých letech ruských barev. „Udělali chybu, mohli oficiálně reprezentovat Polsko již dříve. Dnes by nebyl žádný problém," uvedl pro przegladsportowy.pl Władysław Komarnicki, čestný prezident předního polského klubu Stal Gorzów.

Takový dřívější přestup zvolil Gleb Čugunov, který už jako junior jezdil za Polsko. A teď může závodit dál.

Ale je tu třeba i úplně jiný případ. Rovněž závodící starší Lagutův bratr Grigorij se k záležitosti postavil zcela odlišně. Invaze sice lituje, ale Rusko má zjevně jeho podporu a také uvedl, že ruskou televizi vnímá jako zdroj pravdivějších informací, než jaké se objevují v jiných zemích. Vrátil se přitom i do historie.

„Všechno je to zobrazeno velmi odlišným směrem. V ruské televizi ukazují více pravdy než v Evropské unii. Mnohem více. Škoda toho všeho, škoda, že k tomu všemu došlo. Ale je škoda, že v televizi (v zemích EU) neukázali, co se stalo v roce 2014 - jak na Donbasu stříleli a zabíjeli nevinné Rusy. Tehdy byl klid a nikdo neprotestoval," nechal se slyšet v polských médiích.

Pro przegladsportowy.pl. na to reagoval trenér Marek Cieslak. „Grigorij je obětí ruské propagandy," míní slavná postava polské ploché dráhy. „Nejsmutnější na tom je, že Griša není sám. Sedmdesát procent Rusů má názor jako on. To je to, co je děsivé. Neexistuje žádná reflexe toho, co se děje v jejich zemi. Ale není to od nich falešné, opravdu říkají, co si myslí," říká dále Cieslak.

Ani Grigorij Laguta nesmí jezdit na mezinárodní scéně. Ruských podniků se na rozdíl od bratra zúčastňovat podle všeho může.

Lze očekávat, že v Rusku budou pořádány soutěže i se zástupci spřátelených zemí. V minulých dnech se takové závody už konaly v plavání. Kromě reprezentantů Ruska nechyběli ani zástupci Mongolska, Kazachstánu, Běloruska a Ázerbájdžánu.

Na ploché dráze lze čekat účast z Kazachstánu, kdysi se tento sport provozoval i v Mongolsku, Rusové jezdili s licencí Běloruska.

Reklama

Související témata: