Hlavní obsah

Šance pro Čecha po 16 letech. Neuvěřitelná výzva, skvělá příležitost, vzhlíží k premiéře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po letech se prestižní seriál rozjede i s českou účastí. Coby stálý účastník zasáhne do plochodrážní Grand Prix od prvního víkendového dílu Jan Kvěch.

Foto: Robert Procházka, Právo

Český plochodrážník Jan Kvěch při GP v Praze na Markétě v roce 2022.

Článek

„Neuvěřitelná výzva, skvělá příležitost,“ vzhlíží k velké premiéře Kvěch, který atmosféru GP poznával zatím jen jako divoká karta. V Praze na Markétě přitom nijak výrazný výsledek nezaznamenal.

Teď cítí šanci na postup v kariéře. Začíná pro něj nová kapitola. Má šanci startovat v celé sezoně. Série startuje v sobotu v chorvatském Goričanu.

Kvěch v minulém roce v kvalifikaci o GP vyjel pátou příčku, která mu nakonec zajistila permanentku pro letošní seriál, jehož perlami opět budou i závody ve Varšavě, Cardiffu, ale i v Praze na Markétě (1. června).

Bývalý juniorský vicemistr světa se tam může těšit na bitvy s největšími esy. Titul obhajuje Polák Bartosz Zmarzlik, ve hře opět bude Švéd Fredrik Lindgren či Slovák Martin Vaculík a Brit Robert Lambert.

Dvaadvacetiletý Kvěch naváže na Lukáše Drymla, který v seriálu coby stálý aktér končil v roce 2008. „Je to asi přání každého závodníka a někomu se to nemusí povést za celou kariéru. Zároveň mi tím ale přibylo i hodně práce,“ podotýká k účasti mezi elitou Kvěch.

Přeje si, aby to byl teprve začátek cesty za něčím větším, třeba za tím, k čemu se prodral v Česku závodně kdysi rostoucí Slovák Vaculík, který pravidelně dojíždí na stupních.

„Je pěkné, že jsem v Grand Prix, ale na druhou je jasné, že to fakt bude pořádná dřina,“ dodává Kvěch, který sezonu už rozjel domácí extraligou i v Polsku, kde hájí barvy Zieloné Góry.

Seznam stálých účastníků plochodrážní GP (podle rankingu FIM):
1. Zmarzlik (Pol.)
2. Lindgren (Švéd.)
3. Vaculík (SR)
4. J. Holder (Austr.)
5. Madsen (Dán.)
6. Lambert (Brit.)
7. Bewley (Brit.)
8. Doyle (Austr.)
9. Woffinden (Brit.)
10. Michelsen (Dán.)
11. Lebeděvs (Lot.)
12. Huckenbeck (Něm.)
13. Kubera (Pol.)
14. Wožniak (Pol.)
15. Kvěch (ČR)

Reklama