Hlavní obsah

Markéta rozjíždí přelomovou sezonu, nejen Grand Prix ozdobí zvučná jména

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrý start je tu, začíná se už příští týden. Rozjíždí se tak trochu přelomová plochodrážní sezona, v níž pražská Markéta uvítá už potřicáté závod Grand Prix a tentokrát po dlouhé době bude mít Česko v elitním seriálu i stálé zastoupení v podobě Jana Kvěcha. První přípravný podnik na pražské dráze v tomto roce je na programu v úterý 26. března: Přebor ČR – Velká cena Unitop.

Foto: Robert Procházka, Právo

Stadion v Praze na Markétě

Článek

„Zúčastní se širší domácí pole,“ říká ředitel závodů na pražském oválu Pavel Ondrašík.

„Nastupuje nám nová generace jezdců v čele s Adamem Bednářem, který byl vybrán do akademie Orlenu zaštítěné mistrem světa Bartoszem Zmarzlikem,“ připomíná manažer z Markéty Tomáš Topinka, jehož svěřenci už trénují na pražském oválu.

Sezona bude na pražském oválu gradovat. V úterý půjde i o českou nominaci do kvalifikace o účast v příštím ročníku GP a v evropských závodech.

V následné extralize 16. dubna už kromě bodů do týmové soutěže bude ve hře ještě víc a vše se bude odehrávat ve znamení pozoruhodného návratu. Mezi kvartetem účastníků se po pěti letech představí i Žarnovica, jejíž barvy bude hájit i hvězdný Slovák Martin Vaculík, třetí jezdec celkového pořadí seriálu Grand Prix mistrovství světa v poslední sezoně. Slovenský tým letos bude startovat v soutěži místo Liberce.

Žarnovica bude ve čtyřech extraligových kolech bojovat s týmy Pardubic, Slaného a pražské Markéty. „Martin Vaculík bude kapitánem slovenského týmu a měl by startovat ve všech čtyřech závodech extraligy, což bude určitě skvělé pro kvalitu soutěže,“ míní Ondrašík.

Vaculík navíc nebude jediným zástupcem Grand Prix v soutěži. „Na soupiskách jsou také Lotyš Andžejs Lebeděvs (Pardubice) a v našem týmu Honza Kvěch, který nám udělal velkou radost, když si vybojoval stálé místo v seriálu pro letošní rok,“ doplňuje Ondrašík. Extraligové zlato budou obhajovat Pardubice.

Pražský extraligový závod napoví o tom, kdo dostane divokou kartu pro dalšího české jezdce pro GP. V závodě elitního seriálu v české metropoli se tak objeví dva čeští jezdci a domácí fanoušci se tak mají na co těšit.

Pražští jezdci absolvovali část přípravy i v cizině. „Strávili jsme tři dny ve slovinském Kršku, soustředění bylo podpořeno dobrým počasím, bylo sice chladno, ale hezky. Kluci každý odjeli cca 90 kol. Účel svezení se a protažení se po zimě byl splněn. Nikdo neremcal a všichni byli rádi, že jsou na motorce a mohou trénovat,“ nastiňuje Topinka.

Kvěch, který bude v sezoně jezdit i v Polsku, se připravoval zčásti individuálně. „Na konci února odjel na přípravu na kolech do Španělska, osvědčuje se to u špičkových Poláků či Dánů, zkouší to také. Začal spolupracovat i s výživovým poradcem. Dělá vše pro co nejlepší přípravu na účast v Grand Prix,“ říká Ondrašík.

Jak vidí pražský ředitel Kvěchovy možnosti v seriálu, v němž startoval zatím jen na divokou kartu a který začne na konci dubna v Chorvatsku? „V Grand Prix je letos z patnácti stálých účastníků společně s Honzou celkem pět nových jmen. Porážet právě je může. A samozřejmě kohokoliv dalšího, budeme rádi, když bude na 8. až 10. místě,“ říká Ondrašík.

Kalendář úvodu sezony 2024
26.03. 2024 18:00 Praha: Přebor České republiky + Velká cena UNITOP
30.03. 2024 15:00 Pardubice: ME družstev finále A
16.04. 2024 18:00 Praha: Extraliga družstev
Vrchol první části sezony v ČR
01.06.2024 18:45 2024 Praha: ORLEN FIM Speedway Grand Prix of Czech Republic

Reklama