Hlavní obsah

Pedersenova účast v Praze krajně nejistá. Milík by chtěl jet i se speciální ortézou

Praha

Plochodrážní Grand Prix bude mít letošní čtvrtou zastávku už příští sobotu na pražské Markétě, kde se jede závod šampionátu již pojedenadvacáté za sebou. Vypadá to, že jeden z nestorů této disciplíny a trojnásobný mistr světa, 40letý Dán Nicki Pedersen však na startu nebude.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český jezdec Václav Milík.

Článek

„Pedersen má znovu problém s krční páteří, proto nemohl už o víkendu jet v lotyšském Daugavpilsu. Závodník se sice nechal slyšet, že moudřejší bude po opakovaném vyšetření magnetickou rezonancí, ale z mého pohledu je Pedersenova účast krajně nejistá. Pět dnů před závodem, tedy 5. června musíme mít jasno," říká sportovní ředitel závodu Pavel Ondrašík.

V případě Dánovy absence bude nasazen do závodu oficální náhradník Grand Prix, kterým je jeho krajan Kildemand. „Ten se teď ale také zranil, takže by do hry přicházela jako druhá oficiální rezerva Němec Smolinski, což by jistě byl velký tahák pro fanoušky ploché dráhy ze sousedního Německa," naznačuje manažer Tomáš Topinka.

Současná kapacita tribun břevnovského stadiónu je 7500 diváků a k dispozici zbývá už jen pár stovek vstupenek, takže organizátoři očekávají, že se pojede před vyprodaným hledištěm. „Snad nám bude přát i počasí. Velikému diváckému zájmu určitě pomohlo, že naposledy v Daugavpilsu stupně vítězů kompletně obsadili tři Poláci, které podporuje hodně silná fanouškovská komunita," naznačuje Ondrašík.

Česká jednička není úplně zdravá

Úplně zdravotně fit není s pochroumanou levou nohou ani už počtvrté na divokou kartu startující tuzemská jednička Václav Milík. „Zranil se při extralize ve slovenské Žarnovici, teď měl dva týdny klid a ve středu zkusí poprvé sednout na motorku při tréninku v Pardubicích. Doktoři nejsou zásadně proti, Milík bude mít speciální ortézu do boty, která má nohu chránit. Koncem týdne má jet polskou ligu za Vratislav, 7. června se představí při extralize ve Slaném," přiblížil Ondrašík.

„Vašek je ale soudný a rovnou mi řekl, že pokud by nemohl jet Grand Prix na stoprocentní výkon, tak by raději přenechal místo Josefu Francovi," řekl Topinka. „Reálně by si tu divokou kartu zasloužili oba, ale máme tam bohužel jen jediné místo," doplnil ho Ondrašík.

Na vítězství si brousí zuby více závodníků

Milíkovým cílem v předchozích letech byl postup do semifinále mezi nejlepších osm jezdců, ale zatím tomu zůstal loňský vicemistr Evropy pokaždé hodně vzdálen. Loňský tříbodový zisk je jeho dosavadním maximem. „Věřím, že letošní pražský závod Grand Prix může být hodně zajímavý a mít pro diváky opravdu zvláštní náboj, protože zatím se pořadí hodně míchá a není žádní jasný favorit," míní Topinka.

„Úřadující světový šampión Greg Hancock z USA slaví tento týden 47. narozeniny a zatím je asi dost zklamaný z toho, jak vstoupil do sezóny, ale Markétu má v oblibě a určitě věří, že právě tady to trápení zlomí. Chuť si bude určitě chtít spravit i dosud nevýrazný Brit Tai Woffinden, jenž v Praze už třikrát vyhrál. Pak jsou tu už zmínění a hodně silní Poláci v čele s lídrem šampionátu Patrykem Dudkem a vítězem z Lotyšska Pitrem Pawlickim, ale pro mě je černým koněm Australan Jason Doyle," zamýšlí se nad startovní listinou Ondrašík.

Reklama

Související témata: