Hlavní obsah

Salač se v propršeném Motegi kvalifikoval pátým časem

Filip Salač se kvalifikoval do nedělní Velké ceny Japonska v třídě Moto2 z páté pozice. Člen týmu Gresini Racing zajel v propršeném Motegi svou druhou nejlepší kvalifikaci v sezoně po zahajovací Grand Prix v Kataru, kde byl na roštu čtvrtý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český motocyklový závodník Filip Salač.

Článek

Dnešní program Velké ceny narušil déšť, kvůli němuž musela být kvalifikace odložena a poté i přerušena. Na mokré trati byl jasně nejrychlejší Arón Canet ze Španělska, jenž vyhrál s náskokem sedmi desetin před Britem Jakem Dixonem. Salač, který zajel pátý čas i v pátečním tréninku a dnes byl v tréninku čtvrtý, na Caneta ztratil téměř 1,2 sekundy.

"V kvalifikaci byla přilnavost oproti rannímu tréninku o dost menší, celkově podmínky byly složité. Čekali jsme, jestli nás vůbec pustí na trať, protože to bylo pozastavené. Na trati bylo opravdu hodně vody," uvedl v tiskové zprávě Salač. "Měl jsem strach, protože to fakt hodně klouzalo. Čekal jsem, že z toho každou zatáčku vystoupím, jak jsem jel na hraně. Každopádně jsem moc rád za druhou řadu do závodu, protože i na suchu jsme tady včera byli rychlí."

V královské třídě MotoGP získal po třech letech pole position šestinásobný mistr světa Marc Márquez, jenž se minulý víkend v Aragonii vrátil do MS po téměř čtyřech měsících a operaci paže. Hvězdný Španěl z továrního týmu Honda vyhrál kvalifikaci naposledy právě v Motegi v roce 2019, kdy se Velká cena Japonska jela před koronavirovou pandemií naposledy.

V první řadě Márqueze doplní Francouz Johann Zarco s ducati a Jihoafričan Brad Binder s KTM. Mistr světa a lídr šampionátu Fabio Quartararo odstartuje z devátého místa, tři příčky před svým nejbližším pronásledovatelem v MS Francescem Bagnaiou.

Kvalifikace na Velkou cenu Japonska, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Motegi
Moto3
1. Suzuki (Jap./Honda) 2:11,246
2. Ogden (Brit./Honda) -0,322
3. García (Šp./GasGas) -0,542
Moto2
1. Canet (Šp./Kalex) 2:04,939
2. Dixon (Brit./Kalex) -0,730
3. Arbolino (It./Kalex) -0,952,...
5. Salač (ČR/Kalex) -1,184
MotoGP
1. M. Márquez (Šp./Honda) 1:55,214
2. Zarco (Fr./Ducati) -0,208
3. Binder (JAR/KTM) -0,323

Reklama

Související témata: