Hlavní obsah

Senzace! Svoboda vyhrál v Assenu i druhý závod a vede MS supersportů

Motocyklový jezdec Petr Svoboda vyhrál v Assenu i nedělní druhý závod mistrovství světa supersportů ve třídě do 300 ccm a po první soutěžním víkendu je suverénním lídrem šampionátu. S plným ziskem má dvacetiletý Čech v čele pořadí náskok 20 bodů před Brazilcem Humbertem Maierem, s kterým dnes svedl vyrovnanou bitvu o vítězství.

Foto: Profimedia.cz

Závod kategorie supersportů v Assenu.

Článek

Na trati ji přitom prohrál a cílem projel třetí za Maierem a Italem Matteem Vannuccim. Celé trio od sebe dělilo pouhých 45 tisícin sekundy, ale oba soupeře po dojezdu komisaři potrestali ztrátou jednoho místa kvůli vyjetí z trati v posledním kole a Svoboda byl klasifikován jako vítěz.

Svobodovým maximem v uplynulých třech sezonách bylo sedmé místo v loňském zářijovém závodě v Magny-Cours. V šampionátu vloni startoval jako náhradní jezdec v českém týmu Accolade Smrž Racing a výsledek z Francie byl jeho dosud jediným umístěním v první desítce. Poté se stal jezdcem německého týmu Füsport-RT Motorsports a letos absolvuje druhou kompletní sezonu po roce 2021.

Šampionát kategorie Supersport 300 tvoří osm soutěžních víkendů v rámci MS superbiků, na konci července se pojede v Mostě.

Superbikům v Assenu zcela dominoval španělský obhájce titulu Álvaro Bautista. Po sobotním triumfu vyhrál i dnešní sprint a druhý závod. Z devíti startů v sezoně má na kontě osm vítězství, minule v Mandalice nedokončil sprint. Čech Oliver König zaznamenal na závěr víkendu na 16. místě nejlepší výsledek v sezoně, ale na body stále čeká.

„Škoda, že jsem v prvních kolech udělal pár chyb, protože bych na tempo zkušenějších jezdců přede mnou měl. Příště se musím rozjet v závodě mnohem lépe," prohlásil König z týmu Orelac Racing Movisio. Za čtrnáct dní ho čeká další závodní program v Barceloně, kde se chce posunout ještě výše.

Šestnácté místo ale celkem bere. „To je dobré umístění, kousek od bodu. Ale je potřeba si přiznat, že také spadlo celkem dost soupeřů. S motorkou jsem byl spokojený, bavilo mě to a společně s mými mechaniky jsme vymysleli zlepšení na neděli. Moc jim děkuji."

Jeho motorka kawasaki měla v Assenu nový podvozek a pérování. „Máme zprávu, že snad od Barcelony by měl být k dispozici také nový motor. Jestli to tak bude, uvidíme až na místě. Veškeré nové součástky jsou objednané, pouze čekáme na dodání," tvrdil Miloš Čihák, jezdcův manažer.

König pochopitelně nemohl při hodnocení závodního víkendu úspěch krajana Petra Svobody. „Jsem z něho nadšený, vede celý šampionát. Přitom před víkendem byl velmi skromný, říkal mi, že mu stačí místo v nejlepší desítce. A také se mi omlouval, když překonal můj rekord. To jsem se usmál a moc mu gratuloval, fandím mu," uvedl König.

Mistrovství světa superbiků v Assenu (Nizozemsko)
Sprint:
1. Bautista (Šp./Ducati) 12:37,045
2. Rea (Brit./Kawasaki) -0,916
3. Razgatlioglu (Tur./Yamaha) -1,757
...
23. KÖNIG (ČR/Kawasaki) -27,243
Druhý závod:
1. Bautista 33:14,560
2. Razgatlioglu -3,915
3. Locatelli (It./Yamaha) -7,416
...
16. KÖNIG -54,512
Průběžné pořadí MS
1. Bautista 174
2. Razgatlioglu 118
3. Locatelli 104

Reklama