Hlavní obsah

Splnil jsem si sen, jásal Slovák po svém velkém pražském triumfu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Životní zážitek, vítězství, splněný dávný sen. Slovenská radost mohla v sobotní noci v české metropoli propuknout naplno. Plochodrážník Martin Vaculík ovládl třetí díl letošní série Grand Prix v Praze na Markétě. Jeho pátý triumf v některém z dílů prestižní série ...

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Vítěz Martin Vaculík ze Slovenska.

Článek

„Ale tohle je pro mě opravdu specifické. Vyhrát v Praze byl vždy můj sen," rozplýval se dvaatřicetiletý vítěz, který od mládí byl na českých drahách jako doma.

Ve svých sedmnácti se dokonce stal mistrem ČR. S otcem už od mala jezdil po závodech. „Je to už víc než dvacet let, co jsem v Praze byl jako kluk a byl šťastný, když jsem se mohl vyfotit s takovým hvězdami jako Tony Rickadsson nebo Tomasz Golob. Vždy jsem si říkal, že by bylo krásné tu vyhrát Grand Prix," pokračoval Vaculík, jemuž aplaudovalo české publikum, tradičně vášniví polští příznivci, ale i slovenští fandové, kteří do Prahy tradičně míří povzbudit svého léta jasně nejlepšího jezdce.

Tomu se dařilo od začátku. Z úvodních rozjížděk postoupil z druhého místa. Svou formu potvrdil vítězstvím v semifinále.

„S týmem jsme našli dobré nastavení motorky, což bylo vidět. Koncentrovali jsme se na starty a stále jsme sledovali, jak se mění situace a dráha. Všichni odvedli velmi dobrou práci a výsledek je velká zásluha všech," liboval si Vaculík.

Na Markétě nezřídka vítězí ten, kdo se v sezoně nakonec stane šampionem. „Seriál je dlouhý, já jsem teď rád, že po dvou nezdarech v úvodu série přišlo tohle," nepouštěl se do plánování momentálně devátý jezdec celkového pořadí.

Za ním v Praze skončil Brit Tai Woffinden, který před závodem řešil lapálii s policejní botičkou na voze u areálu a při bitvě samotné pak nevyužil šanci stát se prvním, kdo by v Praze vyhrál počtvrté. Větší problém potkal jeho krajana Dana Bewleyho, při pádu se mu k údivu odborníků rozpadl rám motocyklu, ale odešel nezraněn.

Celkově dál vede Polák Bartosz Zmarzlik, který ale tentokrát neprošel do finále. Jen o bod za ním je průběžně druhý Maciej Janowski, jehož o možnost posunu do čela připravilo vyloučení po chybě na startu závěrečné jízdy.

Reklama