Hlavní obsah

Výrobce Suzuki je podle všeho na odchodu z MotoGP

V mistrovství světa královské motocyklové třídy MotoGP podle všeho po této sezoně skončí značka Suzuki. Po pondělních testech v Jerezu se v paddocku rozšířila informace, že japonský výrobce, který předloni slavil titul mistra světa zásluhou Španěla Joana Mira, se chce ze šampionátu stáhnout. Serveru speedweek.com to potvrdil i nejmenovaný představitel promotérské společnosti Dorna. Suzuki má přitom podepsanou smlouvu o účasti až do roku 2026, a jak dnes Dorna uvedla v prohlášení, nelze ji takto jednostranně porušit.

Foto: Pedro Nunes, Reuters

Španěl Joan Mir se suzuki při závodě v Algarve.

Článek

"Dorna výrobce oficiálně kontaktovala a upozornila ho, že podmínky smlouvy nedovolují činit rozhodnutí o předčasném odchodu jednostranně," uvedla Dorna. Pokud by se značka přece jen stáhla, rozhodne promotér o počtu jezdců a týmů počínaje rokem 2023. Dorna uvedla, že registruje zájem dalších výrobců a nezávislých týmů. "A v posledních 24 hodinách ho mnozí opět potvrdili," uvedla Dorna.

Značka Suzuki naposledy opustila královskou kubaturu v roce 2011 a vrátila se o čtyři roky později. V sezoně 2020, jež byla poznamenána koronavirovou pandemií, v jejích barvách získal Mir titul, pro Suzuki první po dvaceti letech, a druhý pilot týmu Álex Rins skončil třetí, byť každý z nich vyhrál jediný závod. Od té doby Suzuki na vítězství v Grand Prix čeká. Vloni byl celkově třetí Mir a v této sezoně jsou zatím Rins čtvrtý a Mir šestý.

Podle informací serveru motorsports.com má Mir namířeno do Hondy. V královské třídě jsou dále zastoupeny Yamaha, Aprilia, Ducati a KTM. Podle některých spekulací by Suzuki mohla nahradit značka GasGas.

Reklama

Související témata: