Hlavní obsah

Nadprůměrně inteligentní, ale bez kamarádů. Proklatě rychlá teenagerka vyčnívá z řady

Vždycky byla trochu jiná než ostatní děti, neměla kamarádky a kamarády. Je nadprůměrně inteligentní, má skvělé analytické schopnosti a vynikající jazykové předpoklady, zároveň však těžko navazuje kontakty či sociální interakce. Čerstvě šestnáctiletá automobilová závodnice Aliyyah Kolocová píše nevšední příběh. Žije s Aspergerovým syndromem a chystá se na pozici budoucí ambasadorky projektu, který má přinést peníze ve prospěch dětí s podobnými problémy.

Ledově klidná, bez emocí. Taková je světová rekordmanka Aliyyah Kolocová. Může za to i Aspergerův syndromVideo: sport.cz, Buggyra Racing

 
Článek
Fotogalerie

Atraktivní klip. Ještě ani ne patnáctiletá Aliyyah Kolocová usedá do závodního superspeciálu s cílem překonat světová rychlostní maxima na pětistovku s letmým a pevným startem. Po celou dobu přitom komunikuje prostřednictvím vysílačky se sestrou Yasmeen.

Otec Martin, dvojnásobný mistr Evropy v závodech tahačů, od jehož prvního titulu letos uplyne pětadvacet let, sleduje vše z boxů. A jako jeden z mála účastníků akce ví, že to není jenom o závodění a rekordech.

Dvojnásobný mistr světa formule 1 Emerson Fittipaldi a jeho syn jezdili na autodromu v Mostě

Buggyra

„Aliyyah byla vždy trochu jiná než ostatní děti. Neměla kamarádky a kamarády, hodiny se zabývala kreslením mandal, přemýšlela o dospělých tématech a svoje nitro s nikým nekomunikovala. Sociální interakce s neznámými lidmi byla takřka nemyslitelná a velmi těžko někomu projevila důvěru. Před třemi lety jsem situaci komunikoval s odborníky, následovala série vyšetření... Nakonec vyšlo najevo, že za vším stojí Aspergerův syndrom," vzpomíná Martin Koloc.

Těžké navazování kontaktů

Stav, který poprvé popsal v roce 1944 rakouský pediatr Hans Asperger (1906-1980), splňovala a splňuje jeho ratolest takřka bezezbytku. „Nadprůměrný intelekt, analytické schopnosti, vynikající jazykové předpoklady. Ale i těžké navazování kontaktů či sociální interakce. Davida Vršeckého zná odmala, ale jak se sladila v krátkém čase s Tomášem, Robinem, Jarkem a zbytkem týmu, považuji za malý zázrak," líčí majitel stáje Buggyra Racing.

„Táta mi tehdy řekl, že všechno zvládneme a pomohl mi najít i pozitiva s aspergerem související. Pochopila jsem, že v životě je těžké mít všechno. Yasmeen je sestra a fantastická kamarádka, strašně mi tenkrát pomohla. Rozhodla jsem se, že až najdu způsob, jak dětem se stejnou diagnózou pomoci, udělám to," líčí Aliyyah.

Aliyyah Kolocová pokořila dva rychlostní rekordy s tahačem

Buggyra

„Dnes vím, že pojmenování mého problému mě v hlavě někam posunulo, bytí pro mě začalo být snazší. Pochopila jsem, že všechno nelze říci slovy. Velké věci jsou napsány v očích. Mluvit o Aspergerově syndromu, je lepší než to držet v sobě. A to radím všem dětem i dospělým se stejnou poruchou," říká Aliyyah z pozice budoucí ambasadorky Smailing Eyes Foundation.

Táta je nejlepší kamarád

„V okamžiku dvou milionů zhlédnutí mého klipu přispějí partneři nadace financemi, které budou použity na řešení problémů dětí s Aspergerovým syndromem."

Držitelka světových rychlostních maxim na letmou a pevnou pětistovku se přitom nechce stavět do role bojovnice s osudem.

Havárie Yasmeen Kolocové na okruhu v chorvatském Grobniku

Buggyra

„Jde mi o jediné. Dokázat, že tam, kde je vůle, síla a patřičné zázemí, se dá dokázat skoro všechno."

Výběr dne odvysílání krátkého dokumentu není náhodný. Každého devětadvacátého července totiž slaví narozeniny otec Martin. „Aliyyah za mnou přišla s tím, že jsem její nejlepší kamarád. Najednou jsem byl v situaci, kdy jsem toho chtěl strašně moc říct, ale nějak to nešlo..."

Reklama