Hlavní obsah

O vítězi závodu na 500 mil v Daytoně rozhodla setina sekundy. Sen si splnil o 18 let později

Daytona Beach

Nejtěsnějším rozdílem v historii vyhrál Denny Hamlin slavný automobilový závod Daytona 500. Dalšího amerického jezdce Martina Truexe Jr. porazil po absolvování 500 mil (804 kilometrů) o pouhou setinu sekundy.

Foto: Jasen Vinlove, Reuters

Těsný dojezd v Daytoně: Denny Hamlin (11) před Martinem Truexem Jr. (78).

Článek
Fotogalerie

"Lepší závěr se ani nedal vymyslet. Nevěděl jsem, kdo vyhrál," přiznal pětatřicetiletý vítěz, který se dočkal triumfu na jedenáctý pokus.

O vítězství v Daytoně, kde se závod koná od roku 1959, snil odmala. Jeho matka po závodě pověsila na twitter školní práci, kterou Hamlin napsal v sedmi letech. "Přál bych si vyhrát Daytona 500. Chtěl bych, aby se to stalo 17. listopadu roku 1998. Moje auto by bylo červené, bílé, modré a zlaté. Vydělal bych milión dolarů," stojí ve slohové práci.

Na splnění svého snu musel Hamlin čekat o 18 let déle, ale vítězství stálo za to. V druhé polovině nedělního závodu jel většinou v čele, jenže kolo před koncem se propadl na čtvrté místo. Nakonec projel ve strhujícím finiši cílem těsně před Truexem Jr. "Myslel jsem, že to o ten kousek udržím. Přišel jsem o vítězství v poslední sekundě," řekl druhý v cíli.

Reklama

Související témata: