Hlavní obsah

Odložený start série IndyCar zvládl v Texasu nejlépe Dixon

S téměř tříměsíčním zpožděním způsobeným koronavirovou pandemií se za přísných hygienických opatření rozjela zámořská formulová série IndyCar. Úvodní závod před prázdnými tribunami na okruhu v texaském Fort Worth, které by za normálních okolností zaplnilo více než 100 tisíc lidí, vyhrál zkušený Novozélanďan Scott Dixon.

Foto: Chris Owens, ČTK/AP

Vítěz Scott Dixon (vlevo) s trofejí pro vítěze

Článek

Jezdci absolvovali celý program netypicky v jednom dlouhém dni. Brzy ráno charterovými lety dorazili ze své základny v Indianapolis do Texasu, kde se podrobili testům na covid-19, odjeli trénink, kvalifikaci a pod umělým osvětlením i samotný závod. Po něm se ještě v noci vydali na cestu domů.

Kvůli nahuštěnému programu byl závod zkrácen z tradičních 248 kol na 200 a devětatřicetiletý Dixon z nich 157 strávil ve vedení. Pětinásobný šampion IndyCar si připsal 47. vítězství v kariéře a už jen pět mu chybí k dostižení druhého muže historických tabulek Maria Andrettiho. Rekordmanem je s 67 triumfy A.J. Foyt. Dixon se nyní stejně jako on může pyšnit vyhranými závody v 18 sezonách. "Je na houby, že tu nebyli fanoušci. Kéž by tu všichni byli a oslavovali," uvedl Dixon po svém čtvrtém vítězství v Texasu.

Foto: Chris Owens, ČTK/AP

Scott Dixon (vlevo) se raduje z vítězství

Seriál IndyCar měl odstartovat 15. března v St. Petersburgu na Floridě, kde už v té době byly všechny týmy, ale kvůli pandemii se závod nejel. Ve Fort Worth se měl původně konat devátý závod sedmnáctidílné série, jež bude pokračovat 4. července na silniční trati v Indianapolis. Slavný závod 500 mil Indianapolis na oválu byl přeložen na 23. srpna.

Mistrovství světa formule 1, které také v březnu nemohlo začít kvůli koronavirové krizi, odstartuje začátkem července v Rakousku.

Reklama

Související témata: