Hlavní obsah

Český jezdec Staněk získal v F2 první bod, ve sprintu v Baku skončil osmý

Český jezdec Roman Staněk skončil osmý ve sprintu formule 2 v Ázerbájdžánu a získal první bod v šampionátu. Devatenáctiletý pilot týmu Trident se posunul do první desítky v závěru po nehodě šesti soupeřů a následné penalizaci Isacka Hadjara. Zvítězil Brit Oliver Bearman z týmu Prema před stájovým kolegou Frederikem Vestim z Dánska. Třetí byl Američan Jak Crawford.

Foto: archiv R. Staňka

Roman Staněk na archivním snímku

Článek

Staněk se dočkal premiérového bodu při svém sedmém letošním startu. Na městské trati v Baku zajel také nejlepší výsledek v šampionátu.

Rodák z Valašského Meziříčí se po startu z dvanácté příčky pohyboval na hranici první desítky. V osmém kole ale vyjel mimo trať, a přestože se na poslední chvíli vyhnul bariéře, propadl se.

V 15. kole měl nehodu Izraelec Roy Nissany, na trať musel podruhé safety car a po následném restartu havarovala dokonce šestice jezdců. Staněk se soupeřům vyhnul, patřilo mu deváté místo, jelikož se ale závod dojel za zpomalovacím vozem, možnost zaútočit na bodovanou osmičku už nedostal. Po závodě však obdržel pětivteřinovou penalizaci původně osmý Hadjar, který porušil pravidlo o předjíždění za safety carem a Staněk se posunul o příčku výše.

Hlavní závod je na programu v neděli od 9:25 SELČ, nadále v pozici lídra bude na startu Japonec Ajumu Iwasa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.