Hlavní obsah

Hajlování? Pozdrav? Ruský hříšník se kaje a přichází s novou verzí příběhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při víkendových motokárových závodech na juniorském evropském šampionátu FIA Karting World v portugalském Algarve šokoval patnáctiletý ruský jezdec Artěm Severjuchin gestem, které nápadně připomínalo fašistický pozdrav. Mezinárodní automobilová federace (FIA) jej nyní vyšetřuje, tým s ním hodlá ukončit smlouvu a on sám přichází s novou verzí příběhu, co se vlastně stalo.

Foto: Instagram Artěma Severjuchina

Ruský závodník Artěm Severjuchin.

Článek

Severjuchin vyhrál závod na mistrovství Evropy a na stupních vítězů během italské hymny, jelikož kvůli sankcím uvaleným na ruské sportovce závodil pod italskou vlajkou, se dvakrát udeřil do hrudi v oblasti srdce a potom natáhl pravou paži před sebe. Celému svému „vystoupení" se poté začal hrozně smát.

Toto gesto mnozí vnímali jako nacistické a vzhledem k době, kdy ruská vojska válčí na Ukrajině s odůvodněním, že chtějí sousední zemi "denacifikovat," ještě jako více pobuřující. FIA uvedla, že Severjuchina začala v souvislosti s incidentem prošetřovat, jeho švédský tým Ward Racing se okamžitě začal připravovat na rozvázání smlouvy, a dokonce i Ruská automobilová federace chování patnáctiletého jezdce odsoudila.

On sám přišel s vysvětlením, že o žádné fašistické gesto nešlo, že jen děkoval přátelům a známým naproti podiu. Několikrát také zdůraznil, že je Rus a stojí za svou zemí. Teď přišel s trochu upraveným vysvětlením.

„Chci se všem omluvit za to, co se stalo na mistrovství Evropy v motokárách," začal svůj vzkaz. „Když jsem stál na pódiu, udělal jsem gesto, které mnozí vnímali jako nacistický pozdrav. Ale není tomu tak. Nikdy jsem nacismus nepodporoval a považuji ho za jeden z nejhorších zločinů proti lidskosti," pokračoval Severjuchin.

„Závodil jsem pod italskou licencí a vyhrál závod pod italskou vlajkou. A kluci před pódiem mi ukázali, že v Itálii je v takových případech obvyklé udeřit se do hrudníku v oblasti srdce a vyjádřit tak vděčnost," uvedl. Mnohým při tomto vysvětlení vyvstane na mysl věta, kterou slýchávali od svých maminek: „Když on skočí z okna, tak ty skočíš taky?"

Severjuchin přiznal, že udělal chybu. „Vím, že jsem na vině, vím, že jsem to pokazil. A očekávám, že budu potrestán," řekl s tím, že v jeho činu opravdu nebyla žádná podpora nacismu nebo fašismu a že nechtěl v žádném případě urazit jezdce, fanoušky, tým či diváky. „Odpuste mi, prosím, žádá.

Reklama

Související témata: