Hlavní obsah

Rus, který hajloval na stupních vítězů, nevyvázne bez trestu. Co k činu řekl?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po skandálu, o který se zhruba před měsícem postaral ruský gymnasta Ivan Kuliak, který písmenem Z na hrudi podpořil vojenskou invazi na Ukrajinu, je tu další poprask. Na svědomí ho má patnáctiletý ruský motokárový jezdec Artěm Severjuchin, který rovněž na stupních vítězů předvedl gesto, které nápadně připomínalo fašistický pozdrav. Mezinárodní automobilová federace (FIA) ho již za tento čin začala vyšetřovat a jeho tým s ním zřejmě co nevidět rozváže smlouvu. On sám tvrdí, že pouze děkoval svému týmu a rodině.

Foto: Instagram Artěma Severjuchina

Ruský závodník Artěm Severjuchin.

Článek

Ruský jezdec Artěm Severjuchin, který vzhledem k sankcím pro ruské sportovce kvůli invazi na Ukrajinu závodí pod italskou vlajkou, triumfoval na víkendovém juniorském šampionátu FIA Karting World v portugalském Algarve, a poté šokoval svým gestem na stupních vítězů. To totiž nápadně připomínalo fašistický pozdrav.

Během italské hymny se nejprve dvakrát bouchl do hrudi v oblasti srdce a potom natáhl pravou paži před sebe. Celé mu to přišlo zřejmě náramně vtipné, protože poté propukl v smích.

Ten ale ruského holobrádka asi brzy přejde. Mezinárodní automobilová federace (FIA) nyní uvedla, že si je gesta vědoma a celou situaci prošetřuje. „FIA potvrzuje, že zahájila okamžité vyšetřování nepřijatelného chování pana Artěma Severjuchina, ke kterému došlo během slavnostního ceremoniálu na stupních vítězů," stojí v oficiálním prohlášení. FIA také dodala, že brzy bude informovat o dalších krocích, které budou následovat.

Švédský tým Ward Racing, za který Severjuchin závodil, prohlásil, že s ním plánuje ukončit spolupráci. „Ward Racing je hluboce zahanben chováním našeho pilota a co nejdůrazněji jej odsuzuje. Jeho čin byl individuální a v žádném případě nereprezentuje názory a hodnoty Ward Racing. Naopak, Ward Racing stojí za mezinárodním společenstvím, odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu a vyjadřuje svou solidaritu s lidmi trpícími kvůli tomuto nevyprovokovanému a strašlivému útoku," píše se v prohlášení.

Tým chování svého 15letého jezdce považuje za projev nesportovního chování a nepřijatelné porušení etického a morálního sportovního kodexu. Dokonce i Ruská automobilová federace, která je stále členem FIA, prohlásila, že považuje za nepřijatelné „jakékoliv, dokonce i náhodné projevy fašismu a nacismu v ruském motoristickém sportu a mezi ruskými sportovci."

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ward Racing (@wardracingofficial)

Sám Severjuchin, který se gesta dopustil v době, kdy ruská vojska válčí na Ukrajině s odůvodněním, že chtějí sousední zemi "denacifikovat" uvedl, že o žádné fašistické gesto nešlo, prý jen děkoval přátelům a rodině, kteří stáli naproti podiu. „Vyhrál jsem a byl jsem velmi šťastný. Jsem z Ruska. Poděkoval jsem týmu a příbuzným z Ruska. Někdo viděl v mých činech špatné gesto, ale nebylo to tak. Jen jsem děkoval. Jsem Rus a stojím si za svou zemí," citoval jej mluvčí Ruské automobilové federace.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Miami dnes 22 : 00
20240505T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami
Velká cena Miami
Velká cena Miami
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články