Hlavní obsah

Zlatý volant získal stejně jako loni Macík, Zlatá řídítka Michek

Automobilový jezdec Martin Macík získal Zlatý volant pro nejlepšího českého závodníka minulého roku a zopakoval tak vítězství v tradiční motoristické anketě z loňska. Zlatá řídítka pro nejlepšího motocyklového jezdce patří Martinu Michkovi, i on navázal na triumf z předchozího ročníku. Podruhé za sebou se z vítězství v anketě radovali závodníci, kteří se hlavně soustředí na starty na Rallye Dakar.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Automobilový jezdec Martin Macík převzal ocenění Zlatý volant.

Článek
Fotogalerie

Macíkovi k triumfu pomohlo čtvrté místo v loňském hodnocení Dakaru. "Letos se mi Dakar nevydařil, takže nepředpokládám, že za rok bych tady stál opět. I proto jsem rád, že jsem získal ocenění za loňský rok, kdy se nám podařilo vyhrát tři etapy," řekl Macík. Radost z triumfu měl i proto, že oproti předešlému ročníku získal trofej v tradiční podobě. Loni totiž převzal plaketu.

Kariérní maximum na legendární rallye vybojoval i Michek, který byl desátý a vedle toho ovládl i seriál Světového poháru Baja.

Hlavní hvězdou dnešního slavnostního vyhlášení v pražské budově Autoklubu byl brazilský pilot Emerson Fittipaldi, dvojnásobný mistr světa formule 1 osobně převzal ocenění pro světovou osobnost motoristického sportu.

"Jsem rád, že jsem se mohl opět vrátit do Prahy a je pro mě velkou ctí, že jsem mohl převzít ocenění, které v minulosti získali Michael Schumacher, Mika Hakkinen, Giacomo Agostini, Hans Stuck a další velká jména a šampioni. Jsem rád, že můžu být součástí této skvělé skupiny," řekl pětasedmdesátiletý bývalý vynikající závodník.

V kategorii motocyklů převzal ocenění pro světovou osobnost slovenský jezdec a desetinásobný mistr Československa v silničních závodech Peter Baláž. "Je to pro mě velká čest. Před dvěma lety jsem na vyhlášení doprovázel kamaráda Giacoma Agostiniho a jeho cena byla poté rok u mě, protože jsem za ním nemohl cestovat. Teď jsem ji získal i já, za což jsem rád," řekl dojatý Baláž, který s italskou motocyklovou legendou závodil.

In memoriam byla oceněn i dakarská legenda a šestinásobný vítěz kategorie kamionů Karel Loprais, který zemřel v závěru loňského roku ve věku 72 let.

Cenu Elišky Junkové pro nejlepší závodnici získala popáté v kariéře Gabriela Jílková, která loni startovala v okruhových závodech kategorie GT. Talentem roku se stal rallyeový jezdec Erik Cais, jenž v minulé sezoně startoval v českém a evropském šampionátu.

Anketa Zlatý volant existuje již od roku 1976, v minulosti se ceny udělovaly za jednotlivé motoristické kategorie. Podruhé v řadě se ale pořadatelé rozhodli vyhlásili jen jednu hlavní cenu. Stejně jako v předešlých letech o konečném pořadí rozhodly z 50 procent hlasy fanoušků a z 50 procent volba vybraných motoristických novinářů.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Miami - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240504T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Miami - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240504T18 : 00:00+0200
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
  Velká cena Miami dnes 22 : 00
20240505T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami
Velká cena Miami
Velká cena Miami
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.