Hlavní obsah

Peugeot ukončil vytrvalostní program a bude chybět na Le Mans

PRAHA

Francouzská automobilka Peugeot ve středu oznámila, že s okamžitou platností ukončuje svou účast ve vytrvalostních závodech sportovních vozů. Dieselové prototypy Peugeot přitom byly v posledních letech při závodech jako 24 hodin Le Mans hlavním konkurentem vozů Audi.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Španělský pilot Marc Gené s vozem Peugot 908 HDI FAP během závodu 24 hodin Le Mans

Článek

„Rozhodnutí bylo přijato v kontextu s obtížnou ekonomickou situací v Evropě. Peugeot potřebuje koncentrovat zdroje na obchodní bilanci v roce 2012,“ uvedla automobilka v prohlášení.

Peugeot jezdil slavnou čtyřiadvacítku v Le Mans a doprovodné závody od roku 2007 a se svým speciálem 908 se stal hlavním konkurentem týmu Audi, který se svým dieselovým prototypem vytrvalostní závody zcela ovládl. Nejvýraznějším úspěchem francouzského týmu bylo vítězství posádky David Brabham, Marc Gené a Alexander Wurz v Le Mans v roce 2009.

Loni Peugeot vyhrál nový seriál International Le Mans Cup, který se od letoška pojede premiérově jako vytrvalostní mistrovství světa FIA. Šampionát tak utrpěl hned zkraje své existence velkou ránu, protože celosezónní bitva Peugeotu a Audi měla být hlavním tahákem seriálu. Pouze částečná navíc bude v prestižní kategorii LMP1 účast automobilky Toyota a automobilka Porsche avizovala, že své auto připraví nejdříve pro rok 2014.

Reklama

Související témata: