Hlavní obsah

Populární závodní série zakáže divákům nosit do hlediště konfederační vlajky

Jediný černošský závodník v závodní sérii NASCAR Bubba Wallace v pondělí vyzval vedení soutěže, aby zakázali divákům nosit do hlediště konfederační vlajky. Ti jeho volání vyslyšeli o dva dny později. Zástava odkazující na jižanské státy z americké občanské války se tak na tribunách závodních okruhů NASCAR již objevovat nebude.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Závodní série NASCAR zákazal používání jižanských vlajek.Video: sntv

 
Článek

„Přítomnost konfederační vlajky na podnicích NASCAR je v rozporu s naším závazkem poskytovat příjemné a inkluzivní prostředí pro všechny naše fanoušky," vydalo vedení soutěže oficiální oznámení na svém webu před středečním závodem v Martinsville.

Šestadvacetiletý černošský závodník z Alabamy Wallace rozhodnutí přivítal s radostí. „Spoustu lidí bude hodně naštvaných, ale je to krok správným směrem, je čas na změnu," řekl americké CNN Wallace, který středeční závod absolvoval v tričku se sloganem „Nemůžu dýchat".

Ten odkazuje na nedávnou smrt George Floyda, jenž zemřel v městě Minneapolis poté, co mu policista několik minut klečel na krku. Tragický incident spustil po celé zemi vlnu protestů proti policejní brutalitě, pochodů proti rasismu, ale i rabování, střety s policií i americkou národní gardou.

Reklama

Související témata:
Konfederace
Otrokářství