Hlavní obsah

Bratři Vojtěchové si Rallye Šumava užívali

PRAHA

Sourozeneckým triumfem skončil v sobotu druhý podnik mezinárodního mistrovství České republiky Rallye Šumava. Vítězem jubilejního 40. ročníku se stal Tomáš Vojtěch s vozem Peugeot 206 WRC, na druhém místě skončil jeho bratr Štěpán. V konečném účtování měl přitom na desetinu sekundy shodný čas jako vítěz.

Článek

"Celá rallye proběhla bez závažných problémů. V pátek jsme sice trochu ztratili, když se nám dostal sníh do chladiče, a v neděli nefungovala úplně precizně ruční brzda. Ale při takovém podniku musí člověk občas s nějakými zádrheli počítat," vykládal pro Sport.cz viditelně spokojený Tomáš Vojtěch, který si připsal první vítězství v kariéře ve velkých rallye.

Žádné velké oslavy se ale kupodivu nekonaly. "Na oslavy nebyl čas. V sobotu večer jsme se zúčastnili předávání cen a domů jsme dorazili až pozdě v noci," vysvětloval vítěz s tím, že oslavy nejsou v plánu ani později. "Nic neplánujeme. Myslím, že není třeba z toho dělat velkou vědu," dodal jakoby nezúčastněně.

Hned se ale rozzářil při vzpomínce na průběh závodu a úplně shodný čas s bratrem Štěpánem. "Závodění bylo parádní a báječně jsme se na sněhu pobavili. Z toho, že jsme s bráchou dojeli ve stejném čase, jsme si dělali legraci," usmíval se Tomáš, kterému se to nikdy předtím nestalo. O jeho celkovém prvenství rozhodl lepší čas na prvním měřeném úseku soutěže.

Štěpána sužovaly zdravotní problémy

Shodného času nikdy během své kariéry nedosáhl ani Tomášův bratr Štěpán, druhý v pořadí Rallye Šumava. Už před startem závodu se přitom musel potýkat se zdravotními indispozicemi. "První den mi bylo dost šoufl, přepadla mne jakási migréna. Bolela mě hlava a neviděl jsem ani pořádně na cestu. Bylo to hodně nepříjemné," vyprávěl mladší z bratrů Vojtěchových.

O tom, že by ale měl ze závodu odstoupit, ani na okamžik neuvažoval. "Takovej posera nejsem," smál se závodník, jenž si odbyl premiéru při závodění na sněhu. "Snažil jsem se dát zdravotně dohromady, navíc se to včera už zlepšilo. Nebyl důvod to zabalit."

Rozhodla třináctá erzeta

Štěpán Vojtěch měl po odstoupení Trinera a Pecha závod rozjetý na vítězství, ale na třinácté rychlostní zkoušce vylétl do příkopu. "Při akceleraci na druhý rychlostní stupeň jsme chytli za sněhovou bariéru. Stáhlo nás to z cesty ven a k návratu na trať nám museli pomoci diváci," vykládal.

"Ztratili jsme přes minutu a když se k tomu přidala penalizace za pozdní vyjetí ze servisu, bylo těžké to dohánět," řekl bez známek zklamání. A z vítězství svého bratra nijak zvlášť překvapený nebyl. "Šumava je vždycky zvláštní závod, každý zde může překvapit. Jsem rád, že to byl zrovna brácha," dodal na závěr.

Reklama

Související témata: