Hlavní obsah

Evans vyhrál Japonskou rallye a je vicemistrem světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Britský pilot Elfyn Evans vyhrál Japonskou rallye a stal se potřetí v kariéře vicemistrem světa. Šampion Kalle Rovanperä, který si už v předchozí Středoevropské rallye zajistil obhajobu titulu, zakončil sezonu třetím místem za Sébastienem Ogierem. Všichni medailisté reprezentovali tým Toyota, který s převahou ovládl v třetím roce za sebou hodnocení značek.

Foto: Red Bull Content Pool

Ilustrační snímek.

Článek

Čtyřiatřicetiletý Velšan Evans skončil v konečné klasifikaci druhý i v letech 2020 a 2021, kdy seriálu vládl osminásobný mistr světa Ogier. V posledním závodě sezony uhájil pozici před Thierrym Neuvillem z týmu Hyundai, který po páteční havárii obsadil až třinácté místo a body si z Japonska odvezl jen za triumf v závěrečné speciálně hodnocené power stage.

„Nebylo to jednoduché v těch (deštivých) podmínkách, které jsme tu měli, i když jsme už měli po pátku velký náskok,“ řekl Evans, s nímž titul vicemistra vybojoval opět Angličan Scott Martin. Společně letos vyhráli už v Chorvatsku a Finsku, celkem má Evans na kontě osm vítězství a jen to první v Britské rallye 2017 slavil s Danielem Barrittem. „Je skvělé být zase na nejvyšším stupínku, o to víc, že tým obsadil všechny tři. V domácím závodě Toyoty jsme si nemohli přát víc,“ dodal Evans.

Neuville, který do Japonska přijel se sedmibodovou ztrátou na Evanse, v závěrečném dnu vyhrál čtyři ze šesti zkoušek. Za opatrně jedoucím Evansem v konečném účtování zaostal o bezmála půlhodinu a v MS o 27 bodů.

„Omlouvám se týmu za páteční chybu, ale tak to prostě je. Vyhlížíme teď další dobrou sezonu. V té letošní jsme měli osm pódiových umístění a řadu potíží, které nás stály nějaké body a vyřadilo nás to z boje o titul,“ konstatoval Neuville, vítěz Středoevropské a Italské rallye. Třetí místo v MS obsadil třetím rokem po sobě, je také pětinásobným vicemistrem světa, ale titulu se dosud nedočkal.

Zbylé dvě zkoušky finálového dne ovládl domácí jezdec Takamoto Kacuta, který byl za celý víkend s deseti dílčími triumfy nejúspěšnějším jezdcem, ale od pátku měl po nehodě rovněž velkou ztrátu. Nakonec se posunul na páté místo za Esapekkou Lappim, který jako jezdec Hyundai překazil čtyřnásobný triumf Toyoty. „Jsem na něj pyšný, od toho pátečního rána jel skvěle,“ vysekl japonskému týmovém kolegovi poklonu staronový šampion Rovanperä.

Devětatřicetiletý Ogier jako nepravidelný účastník MS proměnil osmý start v sezoně ve čtvrté pódiové umístění. Druhou příčku se ztrátou minuty a čtvrt na Evanse přidal k triumfům v Monte Carlu, Mexiku a Keni a v šampionátu obsadil páté místo za dalším exmistrem světa Ottem Tänakem. „Sezonu jsem si užil a jsem rád za tu příležitost. V plánu bylo sedm závodů, ale trochu jsem si u týmu vynutil být i tady. A výsledek 1-2-3 je víc než z říše snů,“ řekl francouzský pilot.

Japonská rallye, závěrečný podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:
1. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) 3:32:08,8
2. Ogier, Landais (Fr./Toyota Yaris) -1:17,7
3. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -1:46,5
4. Lappi, Ferm (Fin./Hyundai i20) -2:50,3
5. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -3:10,3
6. Tänak, Järveoja (Est./Ford Puma) -3:28,3
Konečné pořadí MS (po 13 závodech):
1. Rovanperä 250
2. Evans 216
3. Neuville (Belg./Hyundai) 189
4. Tänak 174
5. Ogier 133
6. Lappi 113
...
26. Cais (ČR/Škoda Fabia RS) 1
27. Prokop (ČR/Ford Fiesta Mk II) 1
Pořadí týmů:
1. Toyota 548
2. Hyundai 432
3. M-Sport/Ford 287
Související témata: