Hlavní obsah

Dacia v roce 2025 nasadí tým na Rallye Dakar, pojede za ni Loeb

Automobilka Dacia se v roce 2025 poprvé zúčastní se svým týmem Rallye Dakar. Vozy budou řídit devítinásobný mistr světa v automobilových soutěžích Francouz Sébastien Loeb a Španělka Cristina Gutiérrezové. Oznámila to dnes společnost Renault, pod kterou rumunská značka spadá.

Foto: Profimedia.cz

Automobilka Dacia se v roce 2025 poprvé zúčastní se svým týmem Rallye Dakar. Vůz bude řídit třeba devítinásobný mistr světa v automobilových soutěžích Francouz Sébastien Loeb

Článek

Oba soutěžní prototypy Dacie, jejichž model má být odhalen počátkem příštího roku, budou jezdit na syntetické palivo, vyrobené z vodíku a oxidu uhličitého. Loeb stroj otestuje na konci roku 2024 na Marocké rallye.

"Dakar je v podstatě velkou technologickou laboratoří. Stává se laboratoří pro nízkouhlíkovou mobilitu. Bez syntetického paliva bychom Dakar nejeli," uvedl šéf Dacie Denis Le Vot na tiskové konferenci.

Devětačtyřicetiletý Loeb má za sebou sedm startů na Rallye Dakar. Jeho nejlepším celkovým výsledkem je druhé místo, které obsadil v letech 2017, 2022 a letos. Na slavné soutěži vyhrál dohromady 23 etap.

Jednatřicetiletá Gutiérrezová se účastní Dakaru pravidelně od roku 2017. Předloni dokázala jako druhá žena v historii rallye vyhrát etapu.

Reklama

Související témata:
Dacia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.