Hlavní obsah
ONLINE

Macík sahá po vítězství, na které Češi čekají 23 let. Fascinuje souboj titánů Sainze a Loeba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Byla to etapa, kterou pořadatel sám nazval ďábelskou. Nicméně Martin Macík je po ní zase o kus blíž svému triumfu na Rallye Dakar, protože v kategorii kamionů má už náskok dvou hodin a šesti minut na Aleše Lopraise, který v úvodu ztratil. Definitivně ze hry je třetí Mitchel van den Brink. Martin Prokop udržel v autech, kde fascinuje souboj mezi Carlosem Sainzem a Sébastienem Loebem, sedmé místo. Nemocný Martin Michek zůstal desátý.

Foto: Flickr Martin Prokop

Martin Prokop na trase Rallye Dakar 2024

Článek

Gert Huzink, který už ale nemá v celkovém pořadí šanci, vedl v kamionech od prvních mezičasů, Macík ovšem držel konstantní odstup. Naopak Aleš Loprais hned v úvodu nabral více než desetiminutové manko, které už nedokázal v průběhu stáhnout. Také proto Macík na krajana zase o něco navýšil celkový náskok a zase se přiblížil triumfu, na který Češi v kamionech čekají už 23 let.

„Už jen dvě etapy do cíle Dakaru a Čenda (auto) je v naprostém topu. Odstartovali jsme z druhého místa, dojeli jsme druzí. Huzink topil, ale to nás vůbec netrápilo, jeli jsme si svoje a krásně. Já jsem si to začátku užíval, František (navigátor Tomášek) se neztratil,“ usmíval se Macík, kterého naopak Tomášek pochválil za plynulou a klidnou jízdu.

Foto: A.S.O./Julien Delfosse/DPPI

Posádka Martina Macíka na Rallye Dakar 2024

Dlouho si ve středu báječně počínal také motocyklista Martin Michek. Ač ho trápí viróza i bolavá ruka, držel skvělé tempo. Na prvním mezičase vedl, pak se víc než 200 kilometrů pohyboval v absolutní špičce, až šéf jeho týmu Ervín Krajčovič v bivaku žertoval: „Ráno zase tak dobře Martin nevypadal, tak si tu říkáme, že chce asi být rychle zpět v posteli.“

Výrazněji ztratil až v posledních 20 kilometrech a do cíle dojel o devět minut později (14. čas dne) než vítězný Američan Ricky Brabec. „V rámci všech mých sil, které mám a sbírám, byla etapa fakt dobrá. Včerejší večer jsem proležel, teď si půjdu lehnout také. Mám virus, který tady koluje bivakem. Ruka sice stále drží, na druhou stanu v ní není moc síly. Cítím se takový bez chuti, ale snažím se dávat do toho maximum. Bojujeme o nejlepší desítku, poslední dva dny budou fakt náročné a protrpím si je,“ řekl Michek.

Ten zůstává desátý, stále vede Ricky Brabec, který má před druhým Rossem Branchem k dobru 11 minut.

V kategorii aut to byla – a v dalších dvou dnech ještě i bude – dechberoucí bitva titánů mezi Carlosem Sainzem a Sébastien Loebem. Francouz v průběhu erzety stáhl Španělův náskok na pouhé čtyři minuty. Jenže El Matador po dvou defektech „nafasoval“ od obětujícího se týmového kolegy Ekströma (ten zůstal trčet na trati) dvě nové rezervy a mohl v posledních sto kilometrech do toho zase šlápnout. Nakonec udržel celkové vedení a na Loeba má k dobru 13 minut.

Etapu vyhrál Francouz Guerlain Chicherit, Martin Prokop na něj ztratil 12 minut, byl tedy rychlejší než Sainz s Loebem, a po středečním devátém místě zůstává celkově sedmý. „Bylo to peklo. Sice tam byl vysoký rychlostní průměr, ale taky spousta složitostí. Krátce po startu jsme udělali navigační chybu, museli jsme vrátit zpět. Ale bylo to dobré rozhodnutí, nicméně jsme tam něco nechali. Pak jsme jeli v prachu, udělali jsme taky defekt, při kterém se nám nedařilo nasadit kolo. Ale jsme v cíli,“ řekl Prokop.

Už zbývá odjet jen dvě etapy, Dakar vyvrcholí v pátek.

Rallye Dakar - 10. etapa: Úla - Úla (612 km celkově/371 km rychlostní zkouška):

Automobily (kategorie Ultimate):

1. Chicherit, Winocq (Fr./Toyota) 3:19:27

2. Baragwanath, Cremer (JAR/Century) -5:43

3. Vanagas, Kuldar (Lit., Est./Toyota) -6:04

…9. Prokop, Chytka (ČR/Ford) -11:58

33. Ouředníček, Křípal (ČR/Toyota) -42:45

35. Trněný, Ernst (ČR/Ford) -45:26.

Průběžné pořadí:

1. Sainz, Cruz (Šp./Audi) 41:35:12

2. Loeb, Lurquin (Fr., Belg./Prodrive) -13:22

3. Moraes, Monleón (Braz., Šp./Toyota) -1:02:44

…7. Prokop, Chytka -1:59:58

25. Trněný, Ernst -12:54:09.

Motocykly:

1. R. Brabec (USA/Honda) 3:51:39

2. Cornejo Florimo (Chile/Honda) -2

3. Van Beveren (Fr./Honda) -20

…14. Michek -9:10

21. Drdaj -14:23

26. Engel -22:55

34. J. Brabec -39:28

47. Prokeš -1:04:03

48. Pabiška (všichni ČR/KTM) -1:04:13

49. Podmol (ČR/Husqvarna) -1:05:22.

Průběžné pořadí:

1. R. Brabec 44:45:28

2. Branch (Botsw./Hero) -10:54

3. Van Beveren -11:46

…10. Michek -2:29:45

23. Engel -6:33:49

26. J. Brabec -7:35:51

43. Pabiška -13:29:17

44. Prokeš -13:34:34

55. Podmol -17:14:34.

Čtyřkolky:

1. Andújar (Arg./Yamaha) 4:49:23.

Průběžné pořadí: 1

. Andújar 55:56:50.

Kamiony:

1. Huzink (Niz./Renault) 3:40:39

2. Macík (ČR/Iveco) -1:08

3. Beck (Niz./Iveco) -9:00

4. Loprais (ČR/Praga) -12:34

…7. J. Valtr st. (ČR/Tatra) -24:47

14. M. Valtr (ČR/Iveco) -58:33

19. Stiblík (ČR/Tatra) -2:17:33.

Průběžné pořadí:

1. Macík 47:07:48

2. Loprais -2:06:08

3. Mitchel van den Brink (Niz./Iveco) -3:31:46.

Pozn.: V průběžném pořadí jsou uvedeni pouze účastníci, kteří úspěšně absolvovali všechny etapy.

V cíli i Loprais

Aleš Loprais je v cíli. Dnes ztratil 12 minut a 34 vteřin. Celkově na Martina Macíka ztrácí dvě hodiny a šest minut.

Macík je v cíli

Martin Macík je v cíli. Na Gerta Huzinka sice v této etapě ztratil minutu a osm  vteřin, nicméně celkově navýšil své vedení. Před Alešem Lopraisem, který míří do finiše, má k dobru více než dvě hodiny. Už zbývají jen dvě etapy.

Macík v samotném závěru

Posledních 20 kilometrů pro Martina Macíka. Na 343. kilometru je stále druhý, když na vedoucího Gerta Huzinka ztrácí minutu a 19 vteřin. Aleš Loprais má na Huzinka dvanáct minut.

Kamiony jdou do finiše

Na 303. kilometru stále vede Gert Huzink, Martin Macík je o minutu a 29 vteřin druhý. Aleš Loprais ztrácí 12 minut a 16 vteřin.

Milan Engel a jeho hodnocení etapy

V cíli jsou už všichni čeští motorkáři. Jan Brabec ztratil 40 minut, Martin Prokeš, David Pabiška a Libor Podmol těsně přes hodinu. „Jsem rád, že jsem to dojel bez technických problémů a pádů. Bylo to strašně náročné kvůli terénu, hodně bylo kamenní. Takže mi to furt nakopávalo, dělalo mi to nějaké psí kusy. Motorka se těžce držela. Extrémně náročná byla navigace. Všechny waypointy jsem chytil, docela mi ubyly síly,“ hodnotil etapu Engel.

Kamiony na 264. kilometru

V kamionech to není divočina jako v autech. Na 264. kilometru vede Gert Huzink, Martin Macík o minutu a 21 vteřin zpět, Aleš Loprais ztrácí skoro 13 minut.

Dušan Drdaj a jeho hodnocení etapy

„Jsem nadšený a zklamaný. Do tankovačky jsem jel fakt suprově, měl dobrou rychlost a nebloudil jsem. Všechno bylo v pohodě, v tankovačce jsem byl průběžně na 12. místě, takže mě to hodně namotivovalo. Ale 50 kilometrů před koncem jsem na dlouho zabloudil. Jsem zklamaný z výsledku, ale ne z jízdy. Zítra máme dlouhou etapu, tak se rychle půjdu najíst a odpočinout.“

Foto: Michaela Říhová

Motocyklista Dušan Drdaj

Martin Michek a jeho hodnocení etapy

„V rámci všech mých sil, které mám a sbírám, byla etapa fakt dobrá. Včerejší večer jsem proležel, teď si půjdu lehnout také. Mám virus, který tady koluje bivakem. Ruka sice stále drží, na druhou stanu v ní není moc síly. Cítím se takový bez chuti, ale snažím se dávat do toho maximum. Bojujeme o nejlepší desítku, poslední dva dny budou fakt náročné a protrpím si je. Budu rád, když mi fanoušci pomohou a budou s námi.“

Kamiony na 225. kilometru

Z českého pohledu se toho příliš nemění. Vede Gert Huzink, Martin Macík na něj ztrácí minutu a 42 vteřin, Aleš Loprais má pak manko 12 minut. V celkovém pořadí tedy Macík drží náskok dvou hodin a pěti minut. Mitchel van den Brink už dnes nabral hodinu, za Macíkem je tak o tři hodiny zpět.

Prokop zůstává celkově sedmý

Etapu vyhrál Francouz Guerlain Chicherit. Martin Prokop na něj ztratil 12 minut, byl tedy rychlejší než Sainz s Loebem, a celkově zůstává sedmý.

Sainz zastavil Loebův útok

Oba velikáni už jsou v cíli a je jasné, že po této etapě zůstane v průběžném vedení kategorie aut Carlos Sainz s náskokem 13 minut a 22 vteřin.

Loeb a Sainz před cílem

Oba hvězdní piloti projeli posledním mezičasem dne na 343. kilometru. Sainz si v celkovém pořadí udržuje 12minutový náskok na Loeba.

Úžasná bitva v autech

Carlos Sainz měl na trati dva defekty a už neměl k dispozici žádná rezervní kola. Jeho týmový kolega z Audi Matthias Ekström se obětoval, dal mu svoje a Španěl tak může pokračovat ve vysokém tempu. Na 303. kilometru tak zastavuje útok Sébastiena Loeba a po jeho drobných problémech vede o 11 minut.

Drdaj a Engel v cíli

V cíli jsou už další čeští motorkáři - Dušan Drdaj dnes ztratil 14 minut, Milan Engel 23.

Stejná situace v kamionech

Na 180. kilometru, tedy za půlkou etapy, vede mezi kamiony Gert Huzink. Martin Macík je o minutu a 20 vteřin vzadu. Aleš Loprais na Macíka ztrácí necelých 11 minut.

A teď ztrácí Loeb

Na 300. kilometru musel pro změnu zastavit Sébastien Loeb, podle pořadatelů nabral nejméně pět minut.

Sainz v problémech

Na 248. kilometru musel zhruba na deset minut zastavit Carlos Sainz. S opravou mu pomáhal týmový kolega Mattias Ekström, a tak na 264. kilometru se celkový Sainzův náskok výrazně ztenčil. Teď už na něj Sébastien Loeb ztrácí jen čtyři minuty.

Macík kontroluje celkové vedení

Na 138. kilometru vede Gert Huzink. Martin Macík na něj ztrácí necelé dvě minuty, Aleš Loprais pak 12 a půl minuty.

Michkovi se závěr nevydařil

Martin Michek je v cíli. Nakonec ztratil na vítězného Američana Brabce devět minut. Celkově zůstává devátý.

Sainz versus Loeb

Na 225. kilometru zůstává celkový rozdíl mezi Sainzem a Loebem na 15 minutách. V etapě tu vede Francouz Chicherit, Martin Prokop je za ním o osm minut.

Postel už se blíží

Martin Michek je na 343. kilometru, kde ztrácí tři a půl minuty na prvního. Už mu chybí pár desítek kilometrů do cíle.

Další manko pro Lopraise

Na 91. kilometru přidává Martin Macík dalších 10 minut k dobru na Aleše Lopraise. Vede tu Huzink, Macík je o minutu zpět. Loprais na Huzinka ztratil 11 minut, a tak je teď celkový rozdíl mezi Macíkem a Lopraisem už dvě hodiny a 4 minuty!

Brabec udržel vedení

Američan Ricky Brabec je v cíli. Zatím drží nejrychlejší čas v etapě a rozhodně zůstane lídrem této kategorie i po 10. erzetě.

Michek už na nejlepší ztrácí

Na 307. kilometru nabral Martin Michek na vedoucího Brabce čtyři minuty, i tak se pořád drží v elitní desítce.

Bitva titánů pokračuje

V kategorii aut pokračuje bitva titánů mezi Carlosem Sainzem a Sébastien Loebem. Francouz na 138. kilometru smazal zase pár minut ze Španělova náskoku, a tak El Matador Sainz má teď v průběžném pořadí náskok 16 minut. Na tomto mezičase vede Francouz Dumas, Martin Prokop na něj ztrácí tři a půl minuty.

Kamiony na prvním mezičase

Na 39. kilometru je prvních pět posádek kamionů a všechny jsou srovnány v jedné minutě. Vede Nizozemec Huzink, Martin Macík ztrácí 40 vteřin, Mitchel van den Brink 43 vteřin, Aleš Loprais 44 vteřin a Jaroslav Valtr 52 vteřin.

Michek je 100 kilometrů před cílem šestý

Martin Michek je na 264. kilometru. Teď už na vedoucího Rickyho Brabce ztrácí dvě minuty a 42 vteřin a je šestý. Dušan Drdaj pak na 225. kilometru ztrácí čtyři minuty, Milan Engel 14. Další Češi pokračují s větší ztrátou.

Kamiony odstartovaly

Prvních pět kamionů odstartovalo do etapy.

Sainz drobně navyšuje náskok

Sébastien Loeb musel na trati na chvíli zastavit, a tak na 91. kilometru ztrácí sedm a půl minuty na vedoucího Ekströma. Carlos Sainz, lídr pořadí, kontroluje celkové vedení. Je o něco rychlejší než Loeb, a tak se jeho náskok navýšil na 22 minut. Martin Prokop po vlažnějším úvodu teď na Ekströma ztrácí 4:43.

Michek zrychluje

Na 225. kilometru sice Martin Michek zůstává čtvrtý, nicméně na vedoucího Rickyho Brabce ztrácí už jen 43 vteřin! Na druhé místo mu chybí 23 vteřin.

Prokop ztrácí

První desítka aut projela 39. kilometrem. Zatím tu vede Švéd Ekström, na kterého Loeb ztrácí minutu a půl. Jestli se nějak mění jeho souboj s Sainzem, není jasné, protože lídrovi závodu teď nefunguje livetracking a nejsou tak známy jeho časy. Martin Prokop ztrácí tři minuty.

Krajčovič: Asi chce být Martin brzy v posteli

„Ráno zase tak dobře Martin nevypadal, tak si tu říkáme, že chce asi být rychle zpět v posteli. Ale hlavně to nezakřikněme. Jede však skvěle,“ uvedl šéf Michkova týmu Orion MRG Ervín Krajčovič.

Prokop startuje

„Čeká nás okružní etapa, protože se vracíme do stejného bivaku. Úplně nevíme, co na nás pořadatel nachystal, protože budeme křižovat stopy z prvních etap, které se tu jely. To bude hodně matoucí a navigačně náročné. Jezdí se mezi velkými skálami, takže bude nutné vybrat správné kaňony,“ řekl před startem Martin Prokop.

Foto: Flickr Martin Prokop

Martin Prokop

Michek dál jede skvěle

Martin Michek je na 180. kilometru, tedy v polovině erzety. Na mezičase sice klesl na čtvrtou pozici, ale od vedoucího Američana Brabce ho dělí minuta a 26 vteřin. Na druhé místo mu chybí pouze 18 vteřin.

Loeb to stihl

Francouz opravil svůj a odstartoval včas do etapy.

Drdaj zatím desátý

Dušan Drdaj na 138. kilometru ztrácí tři minuty a je zatím desátý. I to je od nováčka báječná jízda.

Michek dál letí

I na 138. kilometr přijíždí Martin Michek jako druhý, byť nabral na Rosse Branche už minutu a 22 vteřin. To je zatím úžasné představení.

Překvapuje i Drdaj

Těžko říct, co jezdci stáje Orion MRG snídali, ale vedle Michka rozjel erzetu skvěle i Dušan Drdaj. Na 91. kilometru je zatím čtvrtý z 30 motorkářů! Na Michka ztrácí minutu.

Stihne Loeb start?!

Za půlhodiny má do erzety odstartovat Sébastien Loeb coby včerejší vítěz kategorie aut. Objevily se ale fotografie od saúdskoarabského novináře, jak opravuje svůj vůz během přejezdu na rychlostní zkoušku. Bude muž, který je celkově druhý, v 8:10 na značkách?

Michek dál šokuje

Na 91. kilometru je druhý, jen čtyři vteřiny za Rossem Branchem.

Klymčiw ztratil vedení

Velké potíže na trati znamenaly, že Ondřej Klymčiw ve veteránské kategorii Klasik klesl z vedoucí příčky na osmou pozici. Jan Vinš je 53. a Barbora Holická 62.

Foto: A.S.O./Fotop

Jan Vinš z kategorie Klasik na Rallye Dakar 2024.

Skvělý i Drdaj

Výtečně první kilometr rozjel i Dušan Drdaj, který na Michka ztrácí jen 52 vteřin a je sedmý z 27 motorkářů. Milan Engel ztrácí na 39. kilometru dvě a půl minuty.

Neuvěřitelný Michek!

Bojuje s nachlazením i bolavou rukou. Nicméně po prvních 39 kilometrech dnešní erzety je Martin Michek zatím nejrychlejší! Projelo tu už 25 motorkářů a on vede o 14 vteřin před Rossem Branchem.

Reklama