Hlavní obsah
ONLINE

Macík vyhrál etapu a snížil ztrátu. Loprais v den svých narozenin strádal, Klymčiw vede veterány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ta etapa na poměry Rallye Dakar měřila „jen“ 118 kilometrů, přesto se v ní děly věci – a z českého pohledu veselé i smutné. Martin Macík vyhrál v kategorii kamionů, naopak Aleš Loprais v den svých 44. narozenin ztratil. Nemusí to mít pro něj fatální význam, protože potíže měl také vedoucí muž Janus van Kasteren. Macík se posunul na druhé místo, Loprais je třetí. Martin Prokop byl osmý v autech.

Foto: Flickr Instaforex Loprais Praga Team

Aleš Loprais a čeští fanoušci na Rallye Dakar 2024

Článek

Zprvu to byla opět vyrovnaná bitva. Van Kasteren vedl, jenže těsně před 80. kilometrem zastavil, avšak skoro v ten samý moment o kus jinde to samé potkalo také Lopraise. Nizozemec opravou nabral 24 minut, Loprais trčel v poušti o poznání déle a rozjel se po 40 minutách. Martin Macík, který v úterý vyfasoval více než 30minutovou penalizaci, tak najednou díky vítězství oba muže významně časově stáhl.

Van Kasteren dál vede. Macík je druhý se ztrátou 22 minut, Loprais třetí s mankem 26 minut, v čemž je i pětiminutová penalizace z úterka. Jaroslav Valtr je šestý. „Mám radost, že jsme dnešní etapu dojeli, protože jsme čelili technickému problému. Odešel nám startér, tak jsme nechali v dunách půlhodiny. Bylo to trochu hektické. V dunách, které mám rád a jsou má oblíbená parketa, to bylo o přežití. Teď je to víc natěsnané, Kasteren nám poodjel. Ale zkusíme zatáhnout, co to půjde,“ vysvětlil Loprais.

Foto: MM Technology

Martin Macík na Rallye Dakar 2024

Mezi motorkáři vyhrál Pablo Quintanilla z Chile. Do průběžného vedení se po jednom dni zase vrací Ross Branch z Botswany, který má na druhého Chilana Corneja Florima náskok minutu a 14 vteřin. Martin Michek tentokrát v etapě ztratil víc než šest a půl minuty a v celkovém pořadí klesl z deváté na desátou pozici.

„Tohle mohla být pro mě konečná. Sice nás čekalo jenom 118 kilometrů, ale šlo o tvrdou práci. Jeli jsme společně s Toby Pricem a přehlédli jsme na planině seknutou dunu dolů. Oba jsme se prolétli, já jsem tam nechal ruku, takže mi dopad malinko vyvrátil zápěstí. Musel jsem na chvíli zastavit a rozdýchávat to,“ řekl Michek, jenž zamířil k doktorům.

Skončil 16., o čtyři příčky za ním dojel Jan Brabec, kterého se v části etapy držel Milan Engel. „Honza jel dneska perfektně, duny mu svědčí. Když se někoho chytnu, dokážu udržet jeho tempo. Pomáhá mi to, protože se bojím srázů dolů. Ani jednou jsem nespadl, jedenáct minut od prvního je dobrý výsledek,“ uvedl Engel, jenž je celkově 23.

V kategorii aut si vedení upevnil domácí jezdec Jazíd Radží, jenž má k dobru devět minut před vítězem středeční etapy Násirem al-Attíjou. Sébastien Loeb dostal 15minutovou penalizaci za neprojetí kontrolního bodu, celkově ztratil 21 minut a i letos to se snem o dakarském triumfu vypadá všelijak. Na lídra mu schází už 43 minut.

Martin Prokop ztratil na al-Attíju necelých šest minut, byl osmý, celkově si polepšil na 12. místo. „Byl to trošku brutus, protože ten šestihodinový ranní přejezd nás unavil. A tady nám pořadatel ukázal, co proto. Byly to jen duny, ale pořád to byly tobogany, museli jsme stále řídit. Byl to nářez a rozcvička před zítřkem. Snažil jsem se nás i Shreka (vůz) šetřit, abychom si se neudělali bolístku. Tady se dálo hrozně málo získat, ale hodně moc ztratit. Jsem rád, že jsme to sfoukli a zítra jdeme do brutální dvoudenní etapy bez pomoci.“

K novinkám Dakaru patří osmačtyřicetihodinová etapa. Velká výzva, taktika bude hrát velkou roli, říkají čeští účastníci rallyeVideo: Sport.cz

Ve čtvrtek je totiž na programu dakarská novinka. Závodníci ráno odstartují, ve čtyři hodiny odpoledne musí zastavit v nejbližším bivaku, kde bez pomoci mechaniků přenocují v provizorních podmínkách, a v pátek je čeká pokračování.

Výtečně se zatím daří Ondřeji Klymčiwovi ve veteránské kategorii Klasik. Se svou Škodou 130 LR po pěti etapách vede, vyhrál také tu středeční. „Jsem strašně rozbitý, byla to nejtěžší etapa, co jsem tady v té kategorii zažil,“ říkal Klymčiw v cíli.

Další dvě české posádky v kategorii ještě nebyly klasifikovány.

Rallye Dakar - 5. etapa Hufuf - Šubajtá (645 km celkově/118 km rychlostní zkouška):
Automobily (kategorie Ultimate):
1. N. Attíja, Baumel (Kat., Fr./Prodrive) 1:37:25
2. Chicherit, Winocq (Fr./Toyota) -1:51
3. Yacopini, Carreras (Arg., Šp./Toyota) -1:58
...
8. PROKOP, CHYTKA (ČR/Ford) -5:41
39. OUŘEDNÍČEK, KŘÍPAL (ČR/Toyota) -19:47
46. TRNĚNÝ, ERNST (ČR/Ford) -32:43
Průběžné pořadí:
1. Rádžhí, Gottschalk (S. Arábie, Něm./Toyota) 17:24:04
2. N. Attíja, Baumel -9:03
3. Sainz, Cruz (Šp./Audi) -11:31
...
12. PROKOP, CHYTKA -1:12:02
34. OUŘEDNÍČEK, KŘÍPAL -4:00:27
37. TRNĚNÝ, ERNST -5:05:05
Motocykly:
1. Quintanilla (Chile/Honda) 1:32:53
2. Van Beveren (Fr./Honda) -37
3, Price (Austr./KTM) -1:39
...
16. MICHEK -6:38
20. J. BRABEC -8:20
29. ENGEL -11:22
32. ROMANČÍK -13:11
49. DRDAJ -19:06
59. PABIŠKA -22:20
61. PROKEŠ (všichni ČR/KTM) - 24:57
73. PODMOL (ČR/Husqvarna) -35:51
Průběžné pořadí:
1. Branch (Botsw./Hero) 19:05:03
2. Cornejo Florimo (Chile/Honda) -1:14
3. R. Brabec (USA/Honda) -3:47
...
10. MICHEK -39:52
23. ENGEL -1:51:24
27. J. BRABEC -2:27:57
30. DRDAJ -2:35:51
52. PROKEŠ -5:21:19
53. PABIŠKA -5:32:23
62. PODMOL -6:51:48
Čtyřkolky:
1. Medeiros (Braz./Yamaha) 1:51:09
Průběžné pořadí:
1. Andújar (Arg./Yamaha) 23:45:23
Kamiony:
1. MACÍK (ČR/Iveco) 1:52:25
2. Van den Brink -1:22
3. Versteijnen (oba Niz./Iveco) -7:55
...
12. J. VALTR st. (ČR/Tatra) -26:29
15. LOPRAIS -39:28
16. M. VALTR (ČR/Iveco) -1:05:31.
Průběžné pořadí:
1. Van Kasteren (Niz./Iveco) 20:01:22
2. MACÍK -22:03
3. LOPRAIS -26:05
...
6. J. VALTR st. -1:25:03
14. M. VALTR -5:07:41.

V cíli je Ouředníček i Trněný

V cíli jsou i Tomáš Ouředníček (ztráta 20 minut) a Karel Trněný (33 minut).

Loprais je v cíli

Na Martina Macíka ztratil 40 minut. Celkové pořadí je tak následující: 1. Van Kasteren, 2. Macík 21:33, 3. Loprais +26:05, 4. Baar 49:46.

Van Kasteren dál vede celkové pořadí

V celkovém pořadí kamionů stále vede Nizozemec Janus van Kasteren, Martin Macík na něj po dnešku ztrácí 21 minut a 33 vteřin. Jaké bude mít manko Aleš Loprais, teprve zjistíme.

Macík vítězí

Tahle etapa patří Martinu Macíkovi, poráží Van den Brinka o skoro dvě minuty.

Van Kasteren je v cíli

Nizozemec Van Kasteren je v cíli, v závěru zrychlil na ztratil na krajana van den Brinka 22 minut. Do finiše se už blíží Martin Macík, který může urvat etapovou výhru.

Sebere Macík Nizozemci výhru?

Mitchel van den Brink je v cíli. Jediný, kdo mu může sebrat etapové vítězství, je Martin Macík.

Loprais pokračuje!

Aleš Loprais svou Lady rozjel a na 80. kilometr přijíždí se ztrátou 40 minut na Mitchela van den Brinka. I kvůli problémům Van Kasterena to nemusí být fatální.

Macík druhý

Potíže favoritů vrací do hry Martina Macíka. Ten včera ztratil, teď je ale na 80. kilometru jen o 19 vteřin druhý za Mitchelem van den Brinkem.

Van Kasteren se rozjel, Loprais dál nabírá ztrátu

Na 80. kilometr přijíždí se ztrátou 24 minut. Loprais zatím dál stojí. Valtrova posádka projela, takže se zdá, že jde o vážnější problém.

Favorité dál stojí. Kdo jim pomůže?

Podle map u Van Kasterena zastavil jeho krajan Becx. Loprais dál stojí, ale blíží se k němu Jaroslav Valtr, jehož syn je v Lopraisově posádce.

Van Kasteren i Loprais stojí?!

Nejasná situace je v kamionech. Mitchel van den Brink projel kontrolou na 80. kilometru, Janus van Kasteren a Aleš Loprais však podle mapy stojí těsně před ní.

Attíja vítěz etapy

Francouz Chicherit už v závěru nezrychlil, a tak etapové vítězství připadá Katařanovi.

Martin Prokop je v cíli

Martin Prokop dokončil erzetu se ztrátou pěti minut a 41 vteřin a zatím stále vedoucího Násira al-Attíju. V průběhu etapy se zdálo, že zůstane na celkové 13. příčce.

Macík je třetí

Na prvním mezičase ztrácí Martin Macík na Van Kasterena 49 vteřin. Všech osm posádek, které kótou projelo, je ve dvou minutách.

Radží upevňuje vedení, Loeb zase ztratil

V kategorii aut jsou ti nejrychlejší v cíli. Zatím vede Násir al-Attíja, nicméně na potvrzení dnešního vítězství si musí ještě chvíli počkat. Včerejší vítěz Sébastien Loeb vyfasoval 15minutovou penalizaci, ztratil 21 minut a zřejmě mu ani letos nebude vítězství na Dakaru dopřáno. Celkové vedení si upevnil domácí jezdec Jazíd Radží.

Fanoušek

Dál vede Attíja, Prokop o tři minuty za ním

Na 80. kilometru zatím v kategorii aut vede Násir al-Attíja, Martin Prokop na něj ztrácí tři minuty. Celkové vedení pořád drží domácí Jazíd Radží.

Van Kasteren zatím vede

První čtyři kamiony jsou na prvním mezičase. Vede Janus van Kasteren, o pět vteřin za ním je Mitchel van den Brink, třetí Aleš Loprais ztrácí minutu a půl, Jaroslav Valtr 1:41.  Martin Macík po včerejší penalizaci odstartoval oproti špičce o půlhodiny později, takže na jeho průjezdy mezičasem dnes budeme čekat.

Všichni čeští motorkáři jsou v cíli

V cíli jsou už všichni čeští motorkáři. David Pabiška ztratil 21 minut, Martin Prokeš 23, Libor Podmol 36. A Jaromír Romančík, který se do závodu vrátil po dvou vynechaných dnech, jel perfektně a ztratil 13 minut.

Sestřih česko-nizozemské kategorie kamionů

Dušan Drdaj a jeho hodnocení etapy

„Etapa začala to masakrem v podobě 500 kilometrů dlouhým přejezdem. Měřenou část jsme absolvovali kompletně v dunách. Docela mě to bavilo, ale od desátého kilometru mi přestala fungovat zadní brzda. Jsem zklamaný a naštvaný. Ale důležité je, že jsme v cíli můžeme pokračovat.“

Vede Attíja, Prokop je minutu za ním

Na 39. kilometru je první várka aut. Vede Násir al-Attíja, Martin Prokop je o minutu zpět.

Milan Engel a jeho hodnocení etapy

„Vůbec se to nezdálo, ale bylo to strašně náročné. Duny byly měkké, zrádné, také seknuté dolů, velmi nebezpečné. Jelo se mi dobře, předjel jsem dva jezdce přede mnou, trochu se pak zadýchal, chtěl zvolnil. A najednou se přiřítil Jan Brabec, tak jsem chytil druhý dech. Dneska jel perfektně, duny mu svědčí. Když se někoho chytnu, dokážu udržet jeho tempo. Pomáhá mi to, protože se bojím srázů dolů. Ani jednou jsem nespadl, jedenáct minut od prvního je dobrý výsledek.“

Komplikace pro Michka

Martin Michek v cíli vysvětlil, proč oproti špičce ztrácel: „Tohle mohla být pro mě konečná speciálka. Sice nás čekalo jenom 118 měřených kilometrů, ale šlo o tvrdou práci. Jeli jsme společně s Toby Pricem a přehlédli jsme na planině seknutou dunu dolů. Oba jsme se prolétli do protívky, já jsem tam nechal ruku, takže mi dopad malinko vyvrátil zápěstí. Teď budu makat na tom, aby to zítra bylo hlavně v pohodě. Musel jsem na chvíli zastavit a rozdýchávat to. Nespadnul jsem, ale musel si dát trochu pauzu. Pojedu s tím k doktorům.“

Brabec, Engel a Drdaj v cíli

V cíli jsou další čeští motorkáři. Jan Brabec na vítěze etapy ztratil 8 minut a 20 vteřin, Milan Engel (11:22), Dušan Drdaj (19:06), ostatní jsou ještě na trati.

Start aut

Zatímco část motorkářů už má erzetu za sebou, do speciálky startují auta.

Quintanilla vítězí v etapě

Pablo Quintanilla vyhraje mezi motorkáři tuto etapu. Martin Michek na něj ztratil šest minut a 38 vteřin a v celkovém pořadí skutečně klesá na 11. místo.

Michek se propadá celkovým pořadím

Martin Michek na 80.kilometru ve virtuálním celkovém pořadí klesá z deváté na 11. příčku. Na Australana Sanderse a Francouze Dumontiera, kteří ho přeskakují, však neztrácí moc.

První motorkáři v cíli, mění se průběžný lídr

V cíli už jsou první motorkáři. Ti nejrychlejší to dnes zvládli za hodinu a půl a je jasné, že se změní průběžný lídr. Po jednom dni se zpět do vedení Ross Branch z Botswany, který má na druhého Chilana Corneja Florima náskok minutu a 14 vteřin.

Češi erzetu zatím zvládají

Úvodní třetinu erzety mají za sebou i další čeští motorkáři, jejich rozestupy nejsou zásadní.

Jak si vedou "veteráni"?

Ve veteránské kategorii Klasik byl po úterní etapě Ondřej Klymčiw druhý, Jan Vinš je 21. a Barbora Holická 63.

Nejlepší motorkáři jdou do finiše

Na 80. kilometru po projetí 13 nejrychlejších zatím vede Francouz Van Beveren. Martin Michek má na něj manko čtyři minuty.

Romančík se vrací do závodu

Jako poslední z motorkářů odstartoval Jaromír Romančík, který se do závodu vrací po dvou vynechaných etapách. Dostane obří penalizaci, ale pro něj je nejdůležitější, aby na opravené motorce získával zkušenosti pro případné další účasti na Dakaru.

Martin Prokop před dnešní etapou

„Dneska je to zvláštní etapa. Máme ráno přejezd 500 kilometrů, měníme úplně lokalitu a přejíždíme do Empty Quarter, kde je největší dunové pole. Pak pojede zhruba stokilometrovou etapu, ne ještě v dunách, ale spíš v dunkách. Je to pro všechny na rozcvičení, jaký charakter je čeká na 48hodinové etapě, která bude jenom v dunách. Mění se charakter závodu. Brutální přejezd, ale je to součást odpočinutí si, protože přejezd je jen sezení a odpočinek. I tak to bude nářez, loni se nám v tomto úseku rozbil diferenciál, tak musíme Shreka šetřit a připravit se na další etapy.“

Už víte, proč se této části země říká Pustá končina

Motorkáři už jsou v dunách

Erzeta pro motorkáře odstartovala s lehkým zpožděním, nicméně ti nejrychlejší už mají za sebou úvodních 39 kilometrů v dunách. Zatím tu vede Chilan Quintanilla, Martin Michek na něj ztratil minutu a 35 vteřin.

Reklama