Hlavní obsah

Duval projevil zájem o Fabii S2000 a šampionát IRC

PRAHA

Belgický pilot Francois Duval, který se zotavuje ze zranění při Japonské rallye, naznačil, že by se jeho další osud mohl opět spojit s mladoboleslavskou Škodou. Česká automobilka sice o svém návratu do světové rallye na oficiální úrovni mlčí, obecně se ale očekává, že se v příští sezóně zapojí se speciálem Fabia S2000 do seriálu IRC. A Duval by mohl být druhým jezdcem vedle Jana Kopeckého.

Foto: archiv

Jan Kopecký se s vozem Škoda Fabia S2000 představil jako předjezdec na Barum rallye.

Článek

Jak Duval uvedl pro belgický list La Derniére Heure, nechce pokračovat v kariéře pilota soukromé stáje. „Je k vzteku, že riskuji život svůj i svého spolujezdce a přitom si nemohu dovolit ani pořádné pojištění. Už nechci jezdit jako poloprofesionál bez odpovídajících podmínek. Kdyby byla šance jezdit se Škodou IRC na profesionální úrovni, pak...,“ naznačil svůj zájem o místo za volantem elegantní Fabie. Duval zná důvěrně speciál Fabia WRC, s nímž startoval v několika soutěžích MS v sezóně 2006.

V letošní sezóně belgický jezdec pilotuje Ford Focus WRC britského týmu M-Sport a k bilancování dosavadní kariéry jej přivedla vážná havárie při Japonské rallye na konci října. Duval z nehody vyvázl prakticky bez zranění, jeho spolujezdec Patrick Pivato ale takové štěstí neměl a jen díky dvěma operacím v Sapporu se podařilo jeho stav stabilizovat.

O tom, jak bude vypadat účast Škodovky v IRC ale zatím stále není jasno. Nový vůz testoval vedle Kopeckého také Francouz Gilles Panizzi a v Mladé Boleslavi prý sledují také Fina Juha Hänninena, který by však měl i v příští sezóně absolvovat v rámci mistrovství světa šampionát PWRC. Kopecký by neměl mít problém s pronájmem a provozem vozu s podporou továrny, podobně jako naposledy v sezóně 2007 s Fabií WRC. Spekuluje se ale také o tom, že se chystá návrat továrního týmu, který světovou rallye opustil po sezóně 2005.

Škoda Motorsport je však tradičně na slovo skoupá a nezbývá než čekat na oficiální vyjádření. „Honza se podílí na testování, další vývoj si ale nedovolím tipovat. Žádná oficiální zpráva ohledně startu Škody v příští sezóně zatím nebyla vydána,“ uvedl pro Sport.cz mediální zástupce Kopeckého týmu Martin Bobek.

Reklama

Související témata: