Hlavní obsah

Závod WRC v Česku vede Neuville, v Praze jezdci kličkovali v zácpě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po úvodním dni Středoevropské rallye, která ve čtvrtek odstartovala v Praze, vede belgický jezdec Thierry Neuville. Pilot týmu Hyundai byl nejrychlejší v podvečerním druhém testu v Klatovech a má v čele průběžného pořadí náskok 1,2 sekundy před Estoncem Ottem Tänakem ve fordu. Nejlepší z českých účastníků Erik Cais je osmnáctý. V pátek závod MS pokračuje šesti erzetami na Šumavsku.

Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Belgičan Thierry Neuville na rallyeovém okruhu u Klatov, kde se dostal do čela Středoevropské rallye.

Článek

Závod začal atraktivní podívanou, neboť úvodní speciálka se odehrávala na dostihovém závodišti ve Velké Chuchli. Auta tu kroužila kolem hlavní tribuny, tisíce diváků měly dění jako na dlani. Povinné bylo i otočení dokola okolo kuželu, takže dokonalá show.

Nicméně erzeta o délce 2,5 kilometru nehraje v celkovém hodnocení zásadní roli.

Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Erik Cais na startu Středoevropské rallye v Praze.

Zkoušku v Praze však provázely komplikace. Slavnostní start byl totiž za přítomnosti prezidenta Petra Pavla na Hradčanském náměstí, odtud ale musely posádky zamířit k prvnímu měřenému testu do Chuchle. Jenže kvůli nehodě ve Strakonické ulici se napříč páteřní cestou vinuly zácpy, do tunelů se pouštělo v omezeném režimu, a tak měli jezdci co dělat, aby do Chuchle dorazili včas.

„Přejezdy jsou dlouhé a uvidíme co zácpy a nemusí to být úplně jednoduché. Samozřejmě by člověk byl radši, kdyby byly kratší, ale musí vzít, jak to je,“ řekl Erik Cais těsně před startem v rozhovoru pro Sport.cz a ČTK. „Bouračka může být kdekoliv na světě, a kdybychom nestihli erzetu, tak bývá neutralizace, abychom při zbytečném spěchání neohrozili nikoho jiného.“

Jen o pár desítek minut později ale společně se světovým šampionem Kalle Rovanperäm „spěchal“ záchranářskou uličkou na kraj Prahy, což zachytil reportér Sport.cz.

Po pražské speciálce ale kvapík pokračoval, neboť se posádky přesouvaly do dvou hodin vzdálených Klatov. Na zdejším téměř devět kilometrů dlouhém okruhu pak vládl Belgičan Neuville, který se tak dostal do průběžného vedení. Druhý pak je Tänak, třetí osminásobný mistr světa Sébastien Ogier. „Neměl jsem dnes dobrý pocit, ale pořádná rallye začne až zítra,“ řekl Ogier.

V pátek se jede šest erzet na Prachaticku a Vimpersku, další dny se rallye přesune do Rakouska a Německa.

Fotogalerie
Středoevropská rallye, závod mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 2. rychlostní zkoušce:
1. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) 6:06,9
2. Tänak, Järveoja (Est./Ford Puma) -1,2
3. Ogier, Landais (Fr./Toyota Yaris) -5,8
4. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -5,9
5. Suninen, Markkula (Fin./Hyundai i20) -8,3
6. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -10,1
...19. CAIS, TRUNKÁT (ČR/Škoda Fabia RS) -30,0
25. BŘEZÍK, KRAJČA -36,3
27. VOJTĚCH, ERNST (všichni ČR/Škoda Fabia) -39,2

Reklama