Hlavní obsah

Historická chvíle je tu! Na Hradčanech odstartuje WRC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo obvyklého přírodního trávníku je tu teď provizorní asfalt a místo živých koní se tady pro změnu ve čtvrtek odpoledne budou prohánět ty ukryté pod kapotou. Nastává totiž historická chvíle, kdy Česko poprvé hostí světový šampionát v rallye. Startuje se po obědě v Praze na Hradčanském náměstí pod dozorem prezidenta Petra Pavla, první rychlostní zkouška se pak odehraje právě na chuchelském dostihovém závodišti. Pak se celý ansámbl rychle stěhuje do Klatov.

Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool, Red Bull

Nor Andreas Mikkelsen během tréninku na Středoevropskou rallye v Pasově.

Článek

Když byl prezident tuzemského Autoklubu Jan Šťovíček v lednu na zahájení slavné Rallye Monte Carlo, které se odehrávalo před zdejším ikonickým kasinem, v duchu si řekl: „Máte to tu hezké, ale my to budeme mít ještě hezčí.“ A vyskočil mu obraz startovní rampy před Pražským hradem.

Jak si vysnil, tak se i stane. Ve čtvrtek ve 13 hodin z ní jako první sjede Erik Cais, aby se vydal vstříc novému závodu ve světovém šampionátu s názvem Středoevropská rallye. Odehraje se totiž na území hned tří států, protože kromě Česka zavítá ještě do Rakouska a Německa, kde má v Pasově svou základnu.

Dvě minuty po Caisovi odstartuje Kalle Rovanperä, obhájce titulu a zároveň vedoucí muž seriálu, který v neděli může své kralování ve světové rallye o rok prodloužit. Ve 13:10 se následně před zraky prezidenta Pavla rozjede také Sébastien Ogier, legenda rallye.

„Kulisy Hradu a rychlostní zkouška ve Velké Chuchli přinesou vysoce atraktivní podívanou. Píšeme historii rallye v České republice a věříme, že přijede co nejvíc fanoušků nejen v Praze, ale i na Šumavě, kde se pojedou testy na tradičních tratích na Klatovsku a Vimpersku,“ uvedl generální sekretář Autoklubu ČR a jeden z hlavních organizátorů rallye Tomáš Kunc.

Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Francouz Sébastien Ogier během tréninku na Středoevropskou rallye v Pasově.

Zatímco Prahou se budou „proplétat“ coby normální účastníci provozu, tak při první zastávce v Chuchli (od 14:05) už půjde o měřené vteřiny. Na speciálním okruhu o délce 2,55 kilometru se rozjede honba s časem, následně se posádky přesunou do Klatov, kde je čeká další měřený úsek (8,92 km).

Na velkoplošné obrazovce v Chuchli pak bude možné sledovat přímý přenos startu z Hradčanského náměstí i Klatov, na trati se představí řada závodních speciálů z různých motoristických disciplín a další zde budou vystaveny. Své umění fanouškům předvede například letošní autokrosový mistr Evropy Petr Nikodém, jako předjezdec tu bude i Tomáš Enge.

V pátek se pojede dalších šest testů na Šumavě, v sobotu stejný počet v Rakousku a v neděli čtyři v Německu. Rallye lze sledovat na O2TV Sport, tuzemské vložky také na ČT Sport a Sport.cz vám bude přinášet detailní zpravodajství.

Reklama