Hlavní obsah

Evans v Itálii havaroval, Ogierovi se otevřela cesta k titulu

Sébastien Ogier se přiblížil k sedmému titulu mistra světa v rallye. Vedoucí muž šampionátu Elfyn Evans měl v 11. rychlostní zkoušce Rallye Monza nehodu. Ogier v Itálii vede, k celkovému prvenství v MS musí v závěrečné rallye sezony skončit mezi nejlepší trojicí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nehoda Elfyna Evanse v ItáliiVideo: sntv

 
Článek

Evansovi se na zasněžené trati stala osudnou pravotočivá zatáčka, v níž se jeho toyota přetočila a sjela mimo vozovku. Jezdec, který vede průběžné pořadí MS s náskokem 14 bodů před Ogierem, tak nejspíš nenaváže na poslední britský triumf, o nějž se v roce 2001 postaral Richard Burns.

Ogier vládl světové rallye v letech 2013-2018, loni ho na trůnu vystřídal Estonec Ott Tänak. I ten ještě drží šanci na obhajobu titulu, ale má už velkou bodovou ztrátu a v Monze mu po třinácti měřených testech patří třetí místo.

V úvodní etapě skončil Ogier s toyotou třetí, ale v dnešních zkouškách se dokázal dostat do vedení a navýšit náskok až na 18 sekund před Danim Sordem. Evans byl před nehodou na třetí pozici. "Je mi líto, co se mu stalo. Ale ještě nic není hotové," řekl Ogier na webu šampionátu.

Evans vysvětloval, že se mu v zatáčce náhle pod koly změnil povrch. "Jako bych najednou brzdil na skle, vůbec se na tom nedalo zpomalit. Absolutně jsem něco takového nečekal. Seb (Ogier) to teď bude mít mnohem snazší," prohlásil.

Jan Kopecký je před závěrečnou etapou třináctý. V neděli jsou na programu tři rychlostní zkoušky, o novém šampionovi se rozhodne krátce po poledni.

Rallye Monza, závěrečný podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 2. etapě:
1. Ogier, Ingrassia (Fr./Toyota Yaris) 1:47:47,2
2. Sordo, Del Barrio (Šp./Hyundai i20) -17,8
3. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) -22,1
4. Lappi, Ferm (Fin./Ford Fiesta) -38,2
5. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -1:10,1
6. Mikkelsen, Jaeger (Nor./Škoda Fabia Evo) -3:20,6
...13. Kopecký, Hloušek (ČR/Škoda Fabia Evo) -5:50,4
63. Nešetřil, Černoch (ČR/Porsche 997) -38:42,3.

Reklama

Související témata: