Hlavní obsah

Finského šampióna Kankkunena okouzlila Praha. Ale máte tu zimu, smál se před exhibicí

Praha

Legenda motoristického světa Juha Kankkunen je v Česku. Už ve čtvrtek dorazil do Prahy, během nadcházejícího víkendu bude čtyřnásobný mistr světa v rallye hlavní hvězdou exhibičního Setkání mistrů na autodromu v Sosnové. Pětapadesátiletý Fin bude startovat se Škodou Fabia WRC, ale fanoušci jej uvidí rovněž v historickém stroji Opel Kadett.

Foto: Zdeněk Sluka, Právo

Juha Kankkunen při návštěvě Prahy.

Článek

„V Česku jsem byl dvakrát už v minulosti. Je to ale hodně dávno a vždy šlo jen o krátkou návštěvu, při níž jsem si plnil povinnosti v rámci tehdejších sponzorských smluv. Tentokrát jsem si vše užil," vyprávěl Kankkunen.

Nadchla jej Praha. „Vážně nádherné město. Všude samá věž. Centrum je skutečně okouzlující," rozplýval se Fin. „Ale máte tu děsnou zimu. U nás doma s tím člověk počítá, na severu už máme sníh, ale tady jsem čekal přívětivější počasí," smál se finský borec.

Kankkunen se do dějin zapsal triumfem v mistrovství světa ve třech různých stájích. „Od doby mojí kariéry se závodění hodně změnilo. Mezi nynějšími a tehdejšími stroji je obrovský rozdíl. Upřímně, auta mojí generace byla trošku šílenost. Výkony motorů byly obrovské. Nyní jsou stroje snadnější na řízení, lépe se ovládají. Ale neodpouští chyby," přemítal Kankkunen, který ještě v roce 2010 startoval ve Finské rallye s Fordem Focus WRC a skončil na vynikajícím osmém místě.

Dnes je vše komplikovanější

„Jakmile si nasadím helmu, jedu na plný plyn," ujišťoval Kankkunen, že se diváci v Sosnové mohou těšit na maximální výkon borce, jenž je držitelem rychlostního rekordu v jízdě s osobním automobilem na ledu či vítězem Rallye Dakar.

„Měl jsem skvělou kariéru," ohlížel se zpět Kankkunen. „Nechci srovnávat nynější dobu s mojí, protože tehdy startovalo v šampionátu mnoho týmů a řada skvělých jezdců. Bylo prakticky nemožné vyhrát devětkrát za sebou titul jako třeba Loeb. Ale dnes jsou prostě rozdíly mnohem větší. Závody jsou mnohem nákladnější, všechno je komplikovanější," krčil rameny Kankkunen.

Zda se mu podaří přidat do své výjimečné sbírky i prvenství z exhibičního setkání elitních českých závodníků v Sosnové, příliš neřešil. „Před pětadvaceti lety bych řekl, že jsem přijel vyhrát," smál se Kankkunen. „Ale dnes chci hlavně pobavit diváky. Nicméně ani nyní ve svém věku nechci končit v poli poražených," vzkazoval pobaveně soupeřům, mezi nimiž bude třeba Břetislav Enge, Tomáš Enge, Jan Černý, Václav Pech, Martin Prokop, Jaroslav Hošek či Jakub Kubíček.

Reklama

Související témata: