Hlavní obsah

Kolocová proměnila i druhý pouštní start ve vítězství, její sestra dojela čtvrtá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po prosincovém triumfu na Hail Rally International se sestry Kolocovy předvedly v nejlepším světle rovněž na Baja Jordan. Aliyyah s navigátorem Sebastienem Delaunayem ovládla FIA Middle East Cup, když obsadila druhé místo v kategorii T3 se ztrátou pouhých devatenácti minut na vítězného Saleha Al Saifa. Napříč kategoriemi by pak její výkon stačil na páté místo. Yasmeen navigovaná Stéphanem Duplem skončila po strastiplném a nakonec úspěšném souboji s technikou a počasím čtvrtá, v kategorii T3 pak brala pomyslný bronz.

Foto: Buggyra media

Sestry Kolocovy se na Baja Jordan předvedly v nejlepším světle.

Článek

Prestižní závod se odehrál v dokonalé scenérii Wadi Rum neboli pustém skalnatém údolí na jihu Jordánska známém rovněž pod názvem Měsíční údolí. Pořadatelé rozdělili Baja Jordan do tří etap, první dvě se uskutečnily úvodní den. S nástrahami 316 km se vypořádala Aliyyah na jedničku, navzdory defektu se dostala do vedení kategorie. Ve druhé etapě dokonce vedla v celkovém pořadí, o triumf jí připravil pouze Yazeed Al-Rajhi, lídr kategorie T1 a třetí na letošním ročníku Rallye Dakar. Yasmeen bojovala od začátku s technickými problémy, úvodní etapa pro ni skončila na devátém kilometru.

Druhý den Baja Jordan vystavila účastníky těžké konfrontaci snad se všemi možnými terény. Začalo se kousek od izraelských hranic v blátě a dunách, po přesunu do hor následovala výzva v podobě kamenitých výjezdů v hlubokých údolích. K tomu nutno přičíst teploty kolem 10 stupňů Celsia. Nakonec se rozpršelo, takže zatímco Aliyyah se v cíli radovala z etapového a celkového vítězství, rovnajícího se dosavadní stoprocentní bilanci v pouštních rallye, bojovala Yasmeen startující v důsledku úvodního nedojetí z posledního místa, s technickými problémy. Nakonec podala doslova heroický výkon, přes obtíže s vodou v elektroinstalaci dojela čtvrtá. Stejné umístění patří Yasmeen i v průběžném pořadí Middle East Bajas.

Může za to třináctka i špatně zvolené talismany? Josef Macháček vysvětluje trable na DakaruVideo: Sport.cz, Buggyra Racing, Sport.cz

„Jsem pochopitelně spokojená, vyhrávat je hezké. Pracovala jsem se skvělým navigátorem, který má na mém výsledku velký podíl. Druhý, hodně rychlý den, jsem si opravdu užila," pochvaluje si Aliyyah Kolocová.

„Po prvním dnu to bylo hodně těžké, ale ze všech stran jsem slyšela, že to mám hodit za hlavu. Stalo se, mám za sebou nejtěžší den dosavadní kariéry, ale dopadlo to skvěle, takže mám radost sama ze sebe. Stéphane je super," líčí její sestra Yasmeen.

„Před holkami smekám. Jak Yasmeen zvládla druhý den, je na samostatný příběh. Máme data, budeme mít lepší a rychlejší auta," těší Davida Vršeckého.

Foto: Buggyra media

Aliyyah Kolocová během chvíle odpočinku.

Role mentora se chopil Josef Macháček. „Působil jsem jako konzultant Buggyra Academy, před závodem jsem pracoval s Yasmeen. Jak se ukázalo, jedna věc je okruh, druhá závod. Výborná práce. Ale chce to trénovat, trénovat a trénovat," říká ostřílený dakarský mazák.

Druhý závod série se jede již za měsíc 24.-26. března v Kataru.

Reklama