Hlavní obsah

Kolomého a spol. čeká poslední prověrka před Dakarem

Praha

Poslední prověrkou před Dakarem je tradičně tuniská El Chott Rally. Mezi účastníky závodu nebudou letos chybět obě posádky týmu Tatra Buggyra Racing. Zatímco trio Kolomý, Tománek, Stross pojede na osvědčeném stroji Tatra 815 Fat Boy, posádka Šoltys, Schovánek, Šikola prověří Tatru Phoenix.

Foto: BUGGYRA media

Martin Kolomý na trati Rallye Dakar.

Článek

Vzhledem k tomu, že se soutěže zúčastní pouze dva kamióny, je absolutní triumf v podobě double předem zajištěn a manažer Jan Kalivoda se tak může cítit jako v roce 2008, kdy se o titulu evropského šampióna v závodech tahačů rozhodovalo mezi dvojicí Vršecký - Bösiger. „Ani v tomto případě to nebude o týmové strategii, ať vyhraje ten lepší," konstatuje Kalivoda.

Neúčast největší konkurence neřeší. „Pracovní náplní managementu je zajistit jezdcům co nejlepší podmínky pro úspěch na Dakaru. Letos se pojede vůbec poprvé v historii jenom na území Peru, většinou na písku. Takže, když Martinové přišli s tím, že účast v Tunisu zapadá do jejich schématu přípravy, nebylo co řešit."

Celkem se letos skládá „Sahara - Rallye de Tunisie" z deseti etap, přičemž obě posádky hovoří především o ostrém testování. A nejinak by tomu bylo i při účasti absolutní světové špičky.

Před Dakarem mají hotovo

„I když se v závodech rally může stát opravdu všechno, El Chott bych charakterizoval jako tuniský klid před dakarskou bouří. Jedeme s tím, že máme před Dakarem hotovo a jenom si potřebujeme zkontrolovat správnost dosavadních postupů. Primárním cílem je otestovat si jízdu v písku a náročnou navigaci v dunách. Nečekáme žádná nepříjemná překvapení, každopádně, kdyby něco nefungovalo, budeme mít přece jen nějaký čas zareagovat," říká Martin Kolomý stále silně toužící po dakarském beduínovi.

Martin Šoltys je i přes letošní nečekaně vydařené dakarské vystoupení v poněkud jiné situaci. „V lednu jsem nastoupil jako absolutní nováček, takže v mém případě je to pořád o získávání zkušeností. Každý kilometr najetý na Sahaře se bude na Dakaru určitě hodit. Deset etap, byť nejspíše nebudou tak náročné, jako je tomu na Dakaru, nás určitě někam posune."

Reklama

Související témata: