Hlavní obsah

Hvězdní Francouzi i Prokop měli na Safari rallye problémy, v čele je Rovanperä

Aktualizováno

Hvězdní francouzští jezdci Sébastien Loeb a Sébastien Ogier i český pilot Martin Prokop měli v první etapě Safari rallye Keňa problémy, v čele je lídr mistrovství světa Kalle Rovanperä z Finska. Devítinásobného světového šampiona Loeba zastavil požár vozu po čtvrté rychlostní zkoušce. Ogier musel v posledním měřeném testu měnit kolo, ztratil přes dvě minuty a klesl z prvního na páté místo.

Foto: Monicah Mwangi, Reuters

Osminásobný šampion Sébastien Ogier měl v pátek v posledním testu na Safari rallye v Keni defekt.

Článek

Prokop měl potíže v dnešní závěrečné rychlostní zkoušce, do té doby se pohyboval na začátku druhé desítky pořadí. Se svým vozem Ford Fiesta zapadl do písku a zablokoval trať, takže zbytek testu musel být zrušen. "Pátek bohužel končí dva kilometry před cílem. Fiona (vůz) si šlukla písku a zůstali jsme stát," uvedl Prokop ve videu na facebooku. Připomněl, že havaroval nedaleko od místa, kde měl loni vážnou nehodu, při níž si jeho spolujezdec Zdeněk Jůrka zlomil obratel.

Poté, co byl jeho vůz dotažen do servisní zóny, Prokop oznámil, že z rallye musí odstoupit. "I když se chlapi snažili s motorem něco udělat, tak zjistili, že je upadlý ventil. Trať byla tak náročná, že písek nešlo projet. Asi jsme nabrali do motoru více fesh feshe (jemného písku), než bylo zdrávo. Fiona to prostě nedala," dodal devětatřicetiletý jezdec.

Osmačtyřicetiletý Loeb, jenž v lednu ovládl Rallye Monte Carlo, odstoupil z pátého místa. V sobotu se teoreticky může na start s penalizací vrátit. "Takhle odstoupit je frustrující. Cítili jsme se dobře, auto fungovalo a byli jsme dobře připraveni... Je to velmi náročná rallye, na trati je hodně kamenů a práší se. Jsme zklamaní, ale nemůžeme nic dělat," citovala Loeba agentura AFP.

Podle týmu M-Sport Ford vypukl v motorovém prostoru ve vozu francouzského jezdce oheň po čtvrtém měřeném testu, který zakončil první část dnešní etapy.

Osminásobný šampion Ogier, jenž obhajuje v Keni vítězství z loňského roku, po většinu dne vedl. V posledním testu měl ale defekt, měnil kolo a na nejrychlejšího Rovanperäho ztratil 2:21. Ve výsledkové listině klesl o pět pozic.

Jednadvacetiletý Fin, který letos vyhrál tři z pěti závodů MS, má aktuálně v čele náskok 22 sekund na Brita Elfyna Evanse. Třetí je s odstupem další tří sekund Ott Tänak z Estonska.

Safari rallye Keňa, závod MS v automobilových soutěžích - po 1. etapě:
1. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) 1:20:58,1
2. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -22,4
3. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) -25,3
4. Kacuta, Johnston (Jap., Brit./Toyota Yaris) -26,6
5. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -57,5
6. Ogier, Veillas (Fr./Toyota Yaris) -2:08,2,
...14. Prokop, Jůrka (ČR/Ford Fiesta) -21:10,7.

Reklama

Související témata: