Hlavní obsah

Nová helma, symbolické číslo a opět vysoké ambice. Michek chce na brutálním Dakaru do desítky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystá se na svůj pátý Dakar v kariéře a věří, že vylepší svou desátou příčku z roku 2021. „Vyslovení cíle na vás vytváří tlak, ale jako jezdci ho chcete. Vím, že bez risku to nepůjde. Na startu se nám zatmí a řešíme jen brzdu a plyn. Já teda občas ještě myslím na to, abych dojel do cíle,“ vypráví Martin Michek. Jak se momentálně připravuje a jaké novinky si připravil, popisuje i ve videoreportáži na Sport.cz.

Martin Michek si na Dakar poveze i svoji rodinu, na nové přilbě. Na slavné rallye chce znovu prohánět tovární jezdce.Video: Sport.cz

 
Článek

Minulý týden, když Česko pokryla sněhová peřina, trávil hodiny v posilovně a dřel. V plánu byly i běžky. Zároveň ale vyhlížel odlet do teplých krajin, protože ještě před lednovým startem by chtěl pár dnů potrénovat v poušti.

„Na dakarské motorce jsem neseděl od minulého Dakaru. Trénuji na motokrosové. Ale věřím, že něco v prosinci vymyslíme a pojedeme na duny, abychom si je zase načetli a věděli, co se za nimi skrývá,“ říká 35letý jezdec.

Tentokrát pojede s číslem 23, které si sám vybral, a doufá, že mu přinese štěstí. „Dva plus tři je pět a je to můj pátý Dakar. Navíc jsem se narodil 23., krásně vše vyšlo do numerologie,“ popisuje.

Stejně tak věří v moc své helmy, na které jsou na jedné straně písečné duny, velbloudi a beduíni, tedy symboly Dakaru. „Na druhém spodku je krajina Saúdské Arábie a všechno to propojuje moje rodinka. Helma je pro mě citová záležitost, je to nosič všech myšlenek, co mám v hlavě po celou dobu Dakaru. Prožívá se mnou všechny strasti a bolesti, ve finále vidí to, co já. Tak si na ni dávám záležet,“ vysvětluje.

Organizátoři 46. ročníku zveřejnili detailnější informace v listopadu a ředitel rallye David Castera tradičně ohlásil, že bude soutěž extrémně náročná. Jezdce čeká i dvoudenní etapa. „To bude brutál. Husté, masakr, mazec, nevím, jak bych to popsal více. Je tam hodně etap, které budou mít přes 400 kilometrů speciálek a k tomu přejezdy. Nebude to nic jednoduchého,“ uvedl Michek.

Reklama